Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Professorn Cliff Johnson slår tillbaka mot kritikerna av critical race theory: ”Det de egentligen säger är att de inte vill att deras barn ska få lära sig vissa saker i skolan”. Se hur en lektion går till i klippet. Foto: Mikael Eriksson

Han lär ut kritisk rasteori: ”Viktigt att berätta sanningen om vår historia”

Uppdaterad
Publicerad

I delstat efter delstat i USA förbjuds skolorna att undervisa i ”Critical race theory” – en lära som bygger på tanken att det finns en strukturell rasism som genomsyrar hela det amerikanska samhället.

Republikanerna kallar det för ”hat-ideologi” som splittrar samhället – medan demokraterna anser att alla elever ska lära sig om den amerikanska rasismen.

– Jag tycker att det är viktigt att berätta sanningen om vår historia och juridikens roll i det, säger Cliff Johnson, professor som själv håller en kurs i kritisk rasteori vid University of Mississippi School of Law.

– Vi måste fokusera på sakerna som gör våra barn produktiva, till skillnad från sakerna som lär dem att vara offer, säger Chris McDaniel (R), delstatssenator i Mississippi.

Minst 17 delstater har nu förbjudit undervisningen av Critical race theory, CRT. Besluten är populära bland republikanska väljare inför höstens mellanårsval.

Förbuden har störst påverkan på grundskola och gymnasium. Men egentligen lärs teorin nästan uteslutande ut vid högre specialiserade utbildningar. Cliff Johnson leder en kurs vid en sådan högre utbildning.

Se hur kritisk rasteori lärs ut i klippet.

Se hela inslaget och hör Dag Blanck, professor i nordamerikastudier, i SVT Agenda i kväll 21.15 på SVT2 eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.