USA:s president Donald Trump och Kina's ledare Xi Jinping ska mötas på lördag. Foto: TT

Handelskrig på agendan när Trump och Xi träffas

Publicerad

Kan G20-mötet i japanska Osaka innebära början på slutet på det pågående handelskriget mellan Kina och USA? Den frågan ställer sig många inför mötet mellan Donald Trump och Xi Jinping som är planerat att hållas i morgon lördag.

När G20-mötet går in på sitt avslutande dygn står alltså ett möte mellan USA:s president Donald Trump och Kinas Ledare Xi Jinping på agendan.

En given samtalspunkt är den upptrissade handelsrelationen mellan de två stormakterna.

Förväntningarna är dock lågt ställda. Kina och USA har haft sparsmakad kontakt sedan de senaste förhandlingarna bröt samman i maj för en dryg månad sedan. Ett möjligt utfall av mötet skulle dock kunna vara att man kommer överens om att inte förvärra situationen ytterligare fram till dess att nya officiella samtal kan återupptas, skriver AP.

Tidigare framgångar

Tidigare i vår rapporterade amerikanska företrädare om en rad framgångar i samtalen. Bland annat diskuterades för första gången problemet med påtvingad tekniköverföring. Amerikanska företag har känt sig pressade över att lämna över företagshemligheter för att få tillgång till den kinesiska marknaden – ett problem Kina länge vägrat erkänna existerade.

USA ska å sin sida bland annat ha tonat ner kraven på att Kina upphör med indsustrisubventioner mot inhemska företag.

Dessutom ska de två länderna ha närmat sig varandra i diskussioner gällande tjänstemarknader, valutafrågor, jordbruksfrågor och så kallade icke-tariffära handelshinder, rapporterar AP.

Konfliktlinjer

Men fortfarande återstår alltså några hinder. Den stora anledningen till att förhandlingarna bröt samman senast var, enligt nyhetsbyrån AP, att parterna inte kunde komma överens om tidsplanen över avvecklandet av de tullar på 25 procent som USA infört på kinesiska importvaror till ett värde av över 200 miljarder dollar.

USA uppgavs vilja behålla ett antal tullar som en garanti för att Kina upprätthåller sin del av avtalet medan Kina krävde att samtliga tullar avvecklades med omedelbar verkan.

Trump och Xi väntas också diskutera den amerikanska regeringens svartlistning av det kinesiska telekombolaget Huawei.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer