Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ulrika Bergsten, Asienkorrespondent, reder ut vad G20 egentligen handlar om. Foto: SVT

Vad händer egentligen under ett G20-möte?

Uppdaterad
Publicerad

Ledare från världens 19 rikaste länder samt EU möts under två dagar för att diskutera framför allt frågor rörande handel och finansiell stabilitet. Deltagarna undertecknar så kallade slutsatser från mötet, men de gäller mer som riktlinjer än som tvingande överenskommelser.

Vem bestämmer agendan?

Arrangörslandets ledare, premiärminister Shinzo Abe i detta fall eftersom mötet hålls i Japan fall, arbetar fram frågor som de vill prioritera. I år handlar det förstås om alla bubblande handelskonflikter i allmänhet, och handelskriget mellan Kina och USA i synnerhet.

På agendan finns också frågor om den digitala ekonomin, bland annat ska man jobba fram något man kallar ”The Osaka statement”, en slags e-handelsuppgörelse om hur länder ska handla digitalt med varandra i framtiden. Klimatfrågan ska också diskuteras, som vanligt de senaste åren på G20 möten, men USA har redan på förhand aviserat att man vägrar anta skarpa skrivningar i ämnet.

En annan fråga flera länder vill ta upp är de pågående protesterna i Hongkong. Detta vägrar dock Kina att acceptera med hänvisning till att det vore en inblandning i Kinas interna angelägenheter.

Betyder då G20-ledarnas överenskommelser något?

Nja, inte som när EU:s ledare möts i Europeiska rådet, där man ju pekar ut den politiska riktning i frågor som senare kan utmynna i nationella lagar för EU:s medlemsländer. På G-20 rör det sig mer om diskussioner och informella överenskommelser.

Varför håller man G20 mötet då?

Det kan i och för sig slutas en rad viktiga överenskommelser som kan leda till att framtida samarbeten och handelsavtal ingås eller flyter bättre. Men de allra viktigaste mötena sker kanske i korridorerna, det vill säga utanför den ordinarie agendan.

På lördag ska till exempel Kinas ledare Xi Jinping möta den amerikanska presidenten Donald Trump för att söka lösningar på det pågående handelskriget. Det mötet, som det spekulerats om i veckor, anses kanske bli G-20-träffens allra viktigaste händelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer