USA:s president Donald Trump och Kinas vice premiärminister Liu He. Foto: SAUL LOEB/AFP/TT

USA och Kina skriver på nytt handelsavtal

Uppdaterad
Publicerad

Det tvååriga handelskriget mellan USA och Kina ser ut att vara på väg in i en mjukare fas. President Donald Trump och Kinas vice premiärminister Liu He har undertecknat ett nytt handelsavtal.

– Vi tar ett monumentalt steg tillsammans med Kina, sa USA:s president Donald Trump när presskonferensen i Vita huset inleddes på onsdagen.

Trump utlovade också att han inom en inte alltför avlägsen framtid ska besöka Kina.

Kinas vice premiärminister Liu He tog över mikrofonen först efter att den amerikanske presidenten ägnat runt 50 minuter åt att presentera var och en av dem som deltagit i den amerikanska delegationen.

– Tack president Trump. Jag kommer med mina varmaste hälsningar från vår president, sa Liu He i sitt tal.

Först efter över en timmes presskonferens med i huvudsak Trump skrev de båda under avtalet, vilket världspressen väntat på.

Draghjälp till jordbruk

Kinas import från USA ska enligt det så kallade fas 1-avtalet öka från cirka 130 miljarder dollar före handelskriget till 330 miljarder dollar på två år. Detta kan bland annat ge draghjälp till USA:s hårt pressade jordbrukssektor, som tillhör förlorarna på handelskriget hittills.

Det kan även bli ett lyft för den krisdrabbade flygplanstillverkaren Boeing och USA:s bilindustri, enligt tidigare rapporter.

Men SVT:s ekonomiexpert är försiktig med att dra en sådan slutsats.

– Det är svårt att värdera vad det här kommer att innebära, säger SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka.

”Ett jättelyft för amerikansk export”

Många bedömare tvivlar på att Kina kommer att klara av att uppfylla villkoren om ökad import av USA-varor. Men SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist är trots visst tvivel imponerad av avtalets omfattning.

– Jag tycker det är ett stort avtal. Det är ett jättelyft för amerikansk export till Kina, säger han till TT.

Läs hela avtalet HÄR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.