Här är krukväxten som säljs för tusentals dollar

Publicerad

Under pandemin tog sticklingstrenden ordentlig fart när många spenderade mer tid i sina hem. Små krukväxter kan säljas för tusentals kronor på auktionssajter. Men för samlare i USA finns det en växt som trumfar alla andra: Philodendron spiritus-sancti.

För vissa människor växer pengar faktiskt på träd. Krukväxter har kommit att fungera som prydnad, statussymboler eller en ren investering.

Samlaren Jerry Garcia från San Diego i USA började tidigt att samla på sällsynta växter, och idag äger han flera stycken värda tusentals dollar. Men det finns en växt som betraktas som kronjuvelen av alla krukväxter – Philodendron spiritus-sancti (PSS).

– Just nu är det här den dyraste växten man kan köpa. Man får ge cirka 7000 dollar för en sån, säger Jerry.

”Bubblan kan spricka när som helst”

Även i Sverige har priset på krukväxter och sticklingar skjutit i höjden, framförallt under pandemin. SVT:s ekonomikommentator Kristina Lagerström jämför det med tulpanbubblan på 1600-talet, där ett begränsat utbud av tulpaner gjorde att priserna sköt i höjden.

– Om det är väldigt många som vill ha just din stickling och de är beredda att betala, då trissas priset upp. Det är så spekulationsbubblor kommer igång, säger Kristina Lagerström till SVT Södertälje.

Fanatiker, en dokumentärserie i sex delar, på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.