Nordkoreas kärnvapenförhandlare Kim Myong-Gil (mitten) tas emot på Arlanda den 3 oktober 2019 av ambassadör Kent Härstedt (höger). Foto: AP

Här är Nordkoreas nya kärnvapenförhandlare

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea och USA har möte i Sverige inför ännu ett toppmöte mellan president Donald Trump och diktatorn Kim Jong-Un. Men vem är Nordkoreas nya chefsförhandlare Kim Myong-Gil som leder delegationen i Sverige?

Kim Myong-Gil beskrivs som en lärd, artig och en ärlig diplomat med omfattande praktisk erfarenhet av bilaterala och multilaterala förhandlingar om atomenergi och kärnvapen. Han togs emot på Arlanda på torsdagskvällen av ambassadör Kent Härstedt, före detta riksdagsledamot (s).

Alla ögon kommer riktas mot honom för att se om han kan lyckas där hans föregångare misslyckades och säkra en överenskommelse med USA som lättar sanktionerna mot Nordkorea  och samtidigt ger landet säkerhetsgarantier.

Samtal med flera tidigare amerikanska regeringstjänstemän och andra källor, liksom analys av hans CV – tyder på att han kan ha en chans bedömer den specialiserade nyhetstjänsten NK news.

Lång erfarenhet

Efter examen från Kim Il-Sung universitetet har 60-årige Kim Myong-Gil  tjänstgjort i Nordkoreas utrikesdepartement i nästan 40 år. Han har deltagit i internationella förhandlingar om kärnkraft och kärnvapen sedan 1990-talet – även med USA vid millennieskiftet.

Och trots att förbindelserna mellan Nordkorea och USA under president George W Bush försämrades i början av 2000-talet fortsatte Kim att besöka USA sporadiskt.

Han har varit minister vid Nordkoreas representation i FN i New York och har haft flera ambassadörposter, bland annat i USA och Vietnam.

Under en period var han borta från strålkastarljuset, men är tillbaka som Nordkoreas toppförhandlare om kärnvapen.

”Lättillgänglig”

Han beskrivs som ovanligt lättillgänglig och öppen av Nordkoreas diplomater, mer angelägen att ta frågor från pressen än de flesta av hans företrädare på posten som chefsförhandlare.

Nu återstår det att se om han kommer att leva upp till alla förväntningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.