Här är nyckelpersonerna inom talibanrörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Vilka är nyckelpersonerna inom talibanrörelsen som nu griper makten i Afghanistan? Helene Lackenbauer, Afghanistanexpert vid totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, reder ut i SVT:s Morgonstudion.

– Det har varit del av talibanledningens image att man ska var lite mytisk. Ju mindre omvärlden vet, desto svårare är det att infånga dem, säger Lackenbauer.

Hibatullah Akhundzada

Hibatullah Akhundzada, talibanrörelsens högsta ledare. Foto: Afghan Islamic Press/AP/TT

Den högst uppsatte talibanledaren, dominerar framför allt Quetta shura, den övergripande ledningen av talibanrörelsen. Mytomspunnen person som inte setts till så mycket sedan 2016. Enligt obekräftade rykten ska han ha dött i covid-19. Ledde en moské och madrasa, koranskola, i Afghanistan.

Mullah Abdul Ghani Baradar

Mullah Abdul Ghani Baradar, talibanrörelens medgrundare och politiska ledare. Foto: Hussein Sayed/AP/TT

Har tillbringat större tiden av det senaste decenniet i fängelse. Medgrundare till talibanrörelsen tillsammans med Mullah Omar, de två startade en moské och en madrasa, i Kandahar-provinsen i Afghanistan. Mullah Omar, högste ledare för talibanrörelsen och statsöverhuvud i Afghanistan fram till 2001, hade Baradar som en av sin allra mest förtrogna. Han tillfångatogs av CIA i Pakistan 2010 och fängslades men släpptes fri i oktober 2018 på begäran av USA som en del av fredsförhandlingarna i Doha. Leder nu talibanrörelsens politiska kontor i Doha.

Sirajuddin Haqqani

Sirajuddin Haqqani

Del av den mäktiga Haqqani-klanen, son till Jalaluddin Haqqani som var militär befälhavare och skapare av Haqqani-nätverket som ibland beskrivs som talibanernas marinkår. Fadern var mentor till Usama bin Ladin under kriget mellan Afghanistan och Sovjetunionen. Haqqani-nätverket har kontakt med olika terrrogrupper och har fungerat som länk mellan talibanrörelsen och grupperna, inte minst al Qaida.

I en opinionstext i New York Times i februari 2020, författad av Sirajuddin Haqqani, drog han upp riktlinjerna för ett ”snällare” talibanstyre.

Mullah Muhammed Yaqoob

Äldste son till Mullah Omar, talibanrörelsens frontfigur, var tippad att ta över efter fadern vid hans död i april 2013 men efter en maktstrid blev det i stället Akhtar Mansour som tog över. Bilder på Yaqoob saknas. I dag är Muhammed Yaqoob militär ledare för talibanrörelsen, leder det som kallas för militärkommissionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.