Här är videon som fick Österrikes vicekansler Heinz-Christian Strache att avgå

Uppdaterad
Publicerad

En berusad vicekansler som pratar med en kvinna som uppger sig vara släkting till en rysk oligark om att ta över en av landets största tidningar – något som skulle gagna hans parti. Här är skandalvideon från Ibiza som ledde till att Heinz-Christian Strache fick avgå.

Under gårdagen publicerade tyska medier delar ur den smyginspelade videon från Ibiza.

I klippet, som är inspelat inför parlamentsvalet 2017, diskuterar Strache investeringar med en kvinna som utger sig vara släkt med en rysk oligark. I filmen pratar de bland annat om hur kvinnan skulle kunna ta kontroll över kvällstidningen Krone, vilket skulle hjälpa Strache att vinna valet 2017.

I filmklippet uppges Strache också säga: ”Med den här tidningen finns ni med bland de tio mäktigaste i Österrike” och ”Journalister är i vilket fall som helst de största hororna på planeten”.

Ett ”politiskt attentat”

Heinz-Christian Strache har sedan dess bett om ursäkt och på en presskonferens under lördagen meddelade han sin avgång. Han skyllde sina uttalanden på att han druckit, men kallade också händelsen för ett ”politiskt attentat”.

Det är ännu oklart vem eller vilka som satt upp de dolda kamerorna i villan och spelat in Heinz-Christian Strache.

Se ett utdrag ur videon i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.