Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här bryts sändningen – se hela händelseförloppet i klippet. Foto: IRINN

Här bryts den iranska tv-sändningen: ”Res er!”

Publicerad

Kvällsnyheterna i den iranska statliga nyhetskanalen IRINN såg helt normala ut – tills sändningen plötsligt bröts för budskapet ”Följ oss och res er!”. På bild syntes Irans högsta ledare ayatolla Ali Khamenei omgärdad av eld och med ett sikte riktat mot huvudet.

Fyra veckor av omfattande protester har skakat Iran sedan 22-åriga Mahsa Amini greps av den iranska sedlighetspolisen och dog efter hårda slag mot huvudet.

Nu har protesterna även letat sig in i de statliga nyhetssändningarna.

Protester i Iran

Statskontrollerade tv-kanalen IRINN sände ett inslag där Irans högsta ledare ayatolla Ali Khamenei sågs delta i ett möte, när det plötsligt bröts. Istället syntes en man i mask, och sedan flera regeringskritiska budskap.

”Våra ungdomars blod droppar från dina klor” står det bland annat bredvid en bild på Khamenei omgärdad av animerad eld och med ett hårkors på huvudet.

Under syntes fyra bilder på unga kvinnor som ska ha dött den senaste månaden, däribland Mahsa Amini.

Se hela händelseförloppet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet