En brexit-kritisk skulptur som föreställer bland andra Theresa May och Boris Johnson. Foto: SVT/Marco Nilson

Här demonstrerar britter för att stoppa brexit

Publicerad

Fyra dagar som kan bli avgörande för premiärminister Theresa May inleddes i dag i Manchester. Hon slåss för sin politiska överlevnad efter valnederlaget i juni, och kläms mellan olika viljor om brexit.
Samtidigt demonstrerar britter för att försöka stoppa utträdet.

Brexit-motståndare demonstrerar i Manchester, England. Foto: SVT/Marco Nilson

– För mig är det ingen skillnad mellan hård och mjuk brexit. Antingen lämnar man eller så lämnar man inte, säger en av delegaterna som skyndar förbi in i kongresshallen.

– Det här veckan är en av de största händelserna i vårt lands historia. Det handlar om att åter få ha våra egna lagar i vårt eget land, säger en annan av delegaterna på väg in.

En demonstrant utklädd till spindelmannen. Foto: AFP

Vill stoppa utträdet

Utanför visslar demonstranter och skriker ”Bollocks to Brexit”, ordagrant ”testiklar för Brexit”, men vad de menar är att stoppa Storbritanniens utträde. EU-flaggorna vajar i tåget som passerar förbi det konservativa partiet Torys partikongress.

Arrangörerna hade räknat med 20.000 demonstranter, men en polisman säger att det snarare är runt 5.000 som kommit.

– Jag sörjer att vi ska lämna. Men jag kommer glädjas den dag vi går med i EU igen, säger Jennifer Reed, som är klädd i en EU-flagga.

Men folket sa lämna i folkomröstningen, ska inte lämna också innebära lämna?

– Nej, inte nödvändigtvis, säger hon.

Demonstranter utklädda till superhjältar. Foto: AP

Utmanas av Boris Johnson

I går fick premiärminister Theresa May brev undertecknat flera konservativa parlamentsledamöter som kräver att landet lämnar EU vid förhandlingsbordet senast till julen ifall inte det skett ett genombrott. I dag utmanades hon återigen av sin utrikesminister Boris Johnson som kräver en hårdare brexit-linje än May höll i sitt tal i Florens. Till exempel ska inte Storbritannien behöva följa nya EU-lagar under den övergångsperiod som kan komma att bli.

En glad brexit-demonstrant. Foto: AFP

Johnsons utspel delar delegaterna vi pratar med utanför.

– Boris håller på att bli en karikatyr av sig själv, säger Michelle på väg in till kongresshallen. Men jag tror inte att han är ett hot mot May.

– Partimedlemmarna gillar Boris, han är lätt att relatera till. För det mesta är det han säger bra. Men om han ska bli premiärminister är en helt annan fråga, säger delegaten Ian Ward.

– Han är en skurk som är lätt att gilla, fyller Connie Cowley i och skrattar. På onsdag ska Theresa May hålla sitt linjetal inför partivännerna som samlats i Manchester.

En demonstrant spelar Ode to Joy på saxofon. Foto: AFP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet