Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag förstår inte frågan” – hör när Tiktoks vd undviker frågor om riskerna med appen i klippet. Foto: Reuters

Här duckar vd:n frågor om riskerna med Tiktok

Publicerad

Striden om appen Tiktok fortsätter i den amerikanska politikens högsta rum. På torsdagen grillades bolagets vd i den amerikanska kongressen – vars ledamöter inte var nöjda med svaren.

– De flesta av dina svar är ganska oklara, du svarar inte ja eller nej, konstaterade demokraten Tony Cardénas.

Bakgrunden till förhöret är den senaste tidens diskussion om de säkerhetsrisker som kopplats till sociala medier-plattformen och dess kinesiska moderbolag Bytedance. I februari beslutade USA att begränsa användningen av Tiktok för statsanställda, samtidigt som en diskussion inleddes om att förbjuda appen på nationell nivå.

Tiktoks vd, Shou Chew, slår dock tillbaka mot anklagelsarna som ”missuppfattningar”. I sitt anförande tog han upp Tiktoks pågående arbete för att värna ungas hälsa samt vikten av att appen förblir fri från påverkan från statliga aktörer.

– Som jag ser det är många risker som pekas ut hypotetiska eller teoretiska. jag har inte sett några bevis, sa Chew.

”Ett vapen”

Öppningen gjorde dock inte mycket för att tillfredsställa ledamöterna. I över fem timmar fick vd:n svara på frågor om allt från dödsfall kopplade till farliga ”utmaningar” som sprids i appen till tidningen Forbes avslöjande om att Bytedance använt Tiktok för att övervaka journalister.

Stort fokus låg också på vilken insyn kinesiska aktörer har i den användardata som Tiktok samlar in. Republikanen Cathy McMorris Rodgers gick så långt som att kalla appen för ”ett vapen som används av kommunistpartiet för att spionera”.

Påståendet tillbakavisades av Chew, som menar att det pågående projektet ”Texas” kommer att skydda amerikansk användardata från insyn genom att flytta den till servrar i USA. Tanken är all data på sikt ska hanteras av ett amerikanskt bolag med enbart amerikansk personal.

Tiktok: De ville inte lyssna

Efter förhöret har företaget riktat skarp kritik mot kongressens ledamöter, som man menar inte var mottagliga för Tiktoks argument.

”Shou kom beredd att svara på frågor. Tyvärr dominerades dagen av politiskt spel för galleriet som misslyckades med att se de faktiska lösningar som redan är på gång”, skriver Tiktoks talesperson Brooke Oberwetter till CNN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.