Kunder köper marijuana lagligt i Oakland, Kalifornien. Foto: TT

Här kan alla köpa marijuana – lagligt

Publicerad

I dag blev det lagligt att både inneha, använda och sälja cannabis i delstaten Kalifornien. Redan tidigt på morgonen, lokal tid, köade minst 100 personer utanför en marijuanabutik i staden Oakland.

– Vi var här klockan fem imorse. Det här är en historisk händelse, säger kunden Diana Gladden.

Under första dagen som cannabis kan säljas lagligt till alla personer över 21 år är det dock bara 90 företag som kan slå upp dörrarna till försäljning. De har fått sina licenser från delstaten, medan andra får vänta längre på tillstånd. En av de butiker som öppnade på måndagen var ”Harborside marijuana despensary” i Oakland.

Köade hela natten

Utanför butiken hade en lång rad människor väntat hela natten på att bli bland de första i delstaten att handla lagligt. Att använda cannabis för medicinskt bruk har varit tillåtet i 20 år i Kalifornien.

– Jag har använt marijuana som patient tidigare – men kunde inte hämta ut mer. Så nu har jag väntat tills idag då det blir lagligt för alla, säger Joshua Woodson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.