Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överstelöjtnant Johan Huovinen berättar om områden där Ryssland rekryterar soldater. Foto: Tilda Lindén

Karta: Här är länderna där Ryssland rekryterar soldater

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har lidit stora förluster i kriget och behöver ständigt nya soldater. Nu har de vänt sig utomlands för att hitta nya rekryter.

– Vi ser ingen våg av nya rekryter, men det är ett tillskott som ändå behövs, säger överstelöjtnant Johan Huovinen.

Ryssland har genomfört flera riktade kampanjer för att rekrytera medborgare från andra länder till den egna armén sedan kriget i Ukraina påbörjades.

Det finns uppgifter om rekryteringsförsök från Syrien, Kuba, och flera centralasiatiska länder. Enligt överstelöjtnant Johan Huovinen tycks de i viss mån ha fungerat – framför allt när det gäller Centralasien.

– Sedan 2022 har man möjlighet att få medborgarskap i Ryssland om man tjänstgör i den ryska försvarsmakten i ett års tid. Det här lockar säkert många i Centralasien.

Dessutom kan man få en lön på runt 30 000 kronor i månaden, sociala garantier, och ett efterlevandeskydd om man tjänstgör i Ukraina, enligt Johan Huovinen.

Se överstelöjtnanten förklara rekryteringarna runt om i världen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.