Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regeringschefer pratar om Donald Trump.

Här skvallrar världsledarna om Trump

Uppdaterad
Publicerad
Kanadas Trudeau, Frankrikes Macron och Storbritanniens Johnson har fångats på film när de luftar sina åsikter om Donald Trump i samband med Natos 70-årsfirande.
– Det finns en irritation kring hur Trump uppträder, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick i Morgonstudion.

Vid en sammankomst på Buckingham Palace i London, med anledning av Natos 70-årsfirande, fångades en samling världsledare utbyta åsikter om hur USA:s president Donald Trump uppträder. Samtalet, som av allt att döma var avsett att vara en privat konversation, fångades i ljud och bild av en fotograf som bevakade toppmötet. Bilderna spreds sedan på Twitter av kanadensiska CBC.

Kommentarerna handlade om hur Trump beter sig, till exempel på sina presskonferenser. Man kan tydligt höra hur Kanadas premiärminister delar med sig av sin observation kring hur Trumps stab ”tappar hakan hela vägen till golvet” när Trump gör vissa av sina uttalanden.

Donald Trump och Emmanuel Macron. Foto: LUDOVIC MARIN/TT

Bland dem som även luftade sina åsikter om USA:s president fanns även Frankrikes president Emanuel Macron, och Boris Johnson, Storbritanniens premiärminister.

Irriterade på Trumps beteende

– Det här är en inblick som är fantastisk för oss att få se. Fyra stycken regeringschefer som står och skvallrar om Donald Trump, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick som följer Nato-toppmötet, och fortsätter:

– Det här visar att det inte bara är vi reportrar och utomstående som intresserar sig för vad Donald Trump gör, utan det här är något som hela regeringsledarkretsen i Nato observerar. Det finns en irritation kring hur Trump uppträder, hur han stjäl showen och även kring de saker han säger, säger Christoffer Wendick.

Konflikter mellan statschefer i Nato

Trots att sammankomsten på Buckingham Palace var inramad av leenden så är relationen mellan de stora medlemmarna i Nato inte utan konfliktytor. Donald Trump har till exempel vid upprepade tillfällen anmärkt på att andra medlemsländer inte lägger tillräckligt med pengar på försvarssamarbetet.

Samtidigt så sa Emanuel Macron innan Nato-mötet att han tycker att Nato är hjärndött. Ett uttalande som både Trump och andra medlemsländers ledare har reagerat starkt på. Macron anser att man pratar för mycket om pengar och för lite om hur Nato ska fungera och vem fienden egentligen är när man träffas.

Det finns även sedan tidigare en konflikt mellan Justin Trudeau och Donald Trump, där Trump till exempel kallat Trudeau för ”oärlig och svag”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer