Här tar Trump åt sig äran för coronavaccinet

Uppdaterad
Publicerad

Flera läkemedelsbolag börjar närma sig en första lansering av sina coronavaccin. Så sent som på fredagen ansökte Pfizer om att få ett ”akut” godkännande av FDA, USA:s läkemedelsmyndighet.

Att ett vaccin snart är ute på marknaden är något Donald Trump nu tar åt sig äran för.

På en presskonferens under fredagen sa presidenten att läkemedelsbolagen aldrig hade klarat av att handla så fort om det inte hade varit för honom.

– Läkemedelsbolagen höll negativa kampanjer för flera miljoner mot mig under presidentvalskampanjen, som jag förresten vann men det får vi snart se, nästan 74 miljoner röster. Läkemedelsbolagen var emot oss, media var emot oss, techbolagen var emot oss, sa Trump och fortsatte:

Coronapandemin

– Pfizer och andra, ni hade aldrig haft ett vaccin på plats om det inte hade varit för mig förrän om fyra år. FDA hade aldrig lyckats göra det som de gjorde, det jag tvingade dem till.

President Trump lade under presskonferensen inte fram några bevis för att han ska ha vunnit valet eller för att något slags valfusk ska ha inträffat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet