Fouad Youcefi rapporterar från Washington om Joe Bidens nya coronastrategi. Foto: SVT

Bidens löften – så ska han hantera coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Drive in-tester, tillfälliga sjukhus och omfattande ekonomiska stödpaket.

Här är Joe Bidens strategi för att hantera spridningen av det nya coronaviruset.

Det är 71 dagar kvar innan Joe Biden svärs in som USA:s 46:e president. Men den framtida presidenten har redan påbörjat sitt arbete för att stoppa spridningen av covid-19.

– USA ska återta det globala ledarskapet i kampen mot den här pandemin, sa Joe Biden under ett tal på måndagen.

Presidentvalet i USA 2020

Biden fortsatte att trycka på betydelsen av ansiktsmask och kom senare med en uppmaning till den amerikanska befolkningen på Twitter:

”Mitt budskap till alla är detta: bär mask.”

Visselblåsare tar plats i Bidens expert-team

På måndagen presenterades ett coronateam om 12 experter som ska fungera som rådgivare i presidentens arbete framöver. I teamet ingår bland annat Vivek Murphy som arbetade som riksläkare under Barack Obama.

Det gör också forskaren Rick Bright som tidigare tillhört Donald Trumps stab. Bright beskrivs som en visselblåsare efter att han öppet kritiserat Trumps hantering av pandemin.

– Han var besviken på att Trumps administration inte lyssnade på hans varningar om pandemin. Nu ska han ta plats i Bidens team. Det är ett sätt för Joe Biden att kontrastera, att den person som inte är viktig för Donald Trump, den är viktig för mig, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

Kan kalla in militären

Utökade krav på ansiktsmask och social distansering är bara några av de initiativ som väntas rullas ut från Bidenadministrationen efter den 20 januari.

Exakt vilka åtgärder som väntar är oklart, men enligt Biden-kampanjens officiella kanaler kommer strategin att fokusera på fler tester, utökad smittspårning och framtagandet av ett vaccin.

Biden har också utlovat ekonomisk hjälp till de som drabbats hårdast av pandemin, bland annat i form av betald sjukfrånvaro.

Strategin öppnar dessutom upp för att engagera militären och nationalgardet i kampen mot viruset, bland annat genom att kalla in militärens reservkår som i nuläget består av på 200 000 frivilliga.

”Kan bli värre”

USA räknas som ett av de länder som drabbats hårdast av coronapandemin och nådde över 10 miljoner fall på måndagen. Hittills har över 237 000 människor dött i viruset och i tre dagar i sträck har över 120 000 fall rapporterats.

– USA måste förbereda sig på att det kan bli värre, säger SVT:s Fouad Youcefi.

Flera nya åtgärder väntas

Bidenadministrationen har listat exempel på åtgärder som väntas ta form efter att Joe Biden svurits in som president 20 januari. Här är några av dem:

– Erbjuda gratistester till ”alla som behöver det”.

– Etablera minst tio drive-in-stationer för snabbtestning.

– Införa dagliga rapporter om hur många invånare som testats för viruset.

– Förbereda för tillfälliga sjukhus som kan öppna med kort varsel.

– Erbjuda billigare mat till familjer och barn som drabbats hårt av pandemin.

– Införa tillfälliga lån till företag som drabbats ekonomiskt i pandemin.

Läs hela strategin här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet