Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Xi skäller ut Trudeau på filmklipp från Bali. Foto: Reuters

Här tillrättavisas Trudeau av Xi Jinping: ”Läcker till media”

Uppdaterad
Publicerad

Kanadas premiärminister Justin Trudeau fick sig en tillrättavisning av Kinas presdident Xi Jinping under det pågående G20-toppmötet.

I en konversation ledarna emellan, som fångades på film, uttrycker Xi sitt missnöje med att information från ett ”förtroligt” samtal har läckt till media.

– Det är inte lämpligt, säger han till Trudeau som blir till synes överraskad.

Det var i samband med det pågående G20-toppmötet på Bali som de två ledarna Justin Trudeau och Xi Jinping på onsdagen fångades på film av ett kanadensiskt TV-team mitt under ett pågående samtal.

Där syns hur Xi Jinping ler samtidigt som han talar till Trudeau på Mandarin.

– Allt vi har diskuterat har läckt till media och det är inte lämpligt. Och det var inte så som konversationen var tänkt att genomföras, säger den kinesiska presidenten, enligt den tolk som på plats översätter samtalet.

På videon, som har publicerats bland annat av CNN och BBC, syns hur Trudeau nickar till synes överumplad.

– Om det finns en uppriktighet från din del, då kan vi genomföra vår diskussion med ömsesidig respekt. Annars kan det få oförutsedda konsekvenser, säger Xi Jinping vidare.

Justin Trudeau avbryter tolken mitt i en mening och svarar:

– I Kanada tror vi på en fri, öppen och rättfram dialog. Vi kommer att fortsätta arbeta konstruktivt tillsammans, men det kommer att finnas saker vi är oense om.

”Skakar hand”

Xi Jinping säger då ”låt oss komma överens om villkoren först”.

Samtalet avslutas med att de båda skakar hand, den kinesiska ledaren går i väg och att Trudeau senare avviker från rummet.

Den kanadensiske premiärministern kommenterade senare på onsdagen den filmade dialogen:

– Inte varje konversation kommer att vara enkel. Men det är extremt viktigt att vi fortsätter stå upp för de saker som är viktiga för kanadensare. Det är något vi alltid gör alltid kommer att göra, säger Trudeau i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.