Här väntar världen på covidsvar

Uppdaterad
Publicerad

Flera timmars lång kötid, teststationer som tvingas stänga och testbrist på apoteken. Den ökade smittspridningen med omikronvarianten i spetsen pressar just nu testverksamheter världen över – i flera fall till bristningsgränsen.

I Australien har smittspridningen nått nya rekordnivåer. Teststationer runt om i landet har tvingats stänga – antingen på grund av personalbrist eller för att labben nått sin maxkapacitet trots att de arbetar dygnet runt, rapporterar Reuters.

Enbart i delstaten Victoria tvingades 54 teststationer stänga under måndagen.

Coronapandemin

Drönarbilder från Israel visar långa bilköer till teststationerna. Smittspridningen väntas hamna på rekordnivåer inom de närmaste tre veckorna. Premiärministern Naftalie Bennett har gett besked om att reglerna för vem som får testa sig inom kort kan skärpas för att korta köerna.

USA rapporterade mer än 1 miljon nya fall under måndagen. Det är den högsta dagssiffran för ett enskilt land hittills. Trots det menar flera experter att mörkertalet kan vara stort eftersom testverksamheten är hårt pressad med långa kötider samtidigt som det råder brist på självtester.

Se de långa köerna från ovan i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet