”Havsspyan” breder ut sig i Norge – oroar forskare

Uppdaterad
Publicerad

Norges havsbotten har fått en ny fiende – en form av japansk sjöpung. ”Havsspya”, som arten kommit att kallas, utgör ett hot mot djurlivet i havet och forskare befarar att den kommer sprida sig.

Dykarbilder från Stavangers hamn visar hur stora gulvita fläckar täcker havsbottnen. Sjöpungens inofficiella namn, ”Havsspya”, är direkt kopplat till den invasiva artens utseende.

Djuret har sitt ursprung i havet utanför Japan, men med åren har den trängt undan annat växt- och djurliv och ställt till problem för ekosystem runtom i hela världen. Särskilt hårt drabbade är den nederländska provinsen Zeeland, där sjöpungen uppskattas täcka upp till 95 procent av havsbotten, skriver NRK.

I Stavangers hamn upptäcktes arten för första gången i höstas. Det var då första gången arten påträffades i Norden. Forskare vid Norges havsforskningsinstitut befarar att den redan kan ha spridit sig till andra delar av landet, men hittills har inte några andra fynd gjorts.

Se dykarbilderna från Stavanger i videospelaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.