Foto: SVT Design

Stora strömavbrott i hela Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av Syrien drabbades av strömavbrott på torsdagen och även delar av landets internetuppkoppling har legat nere. Men på eftermiddagen började elen fungera igen i delar av landet och vid midnatt ska elen vara helt återställd enligt regeringskällor.

Omkring klockan 14.00 lokal tid bröts plötsligt strömmen i hela Syrien. Det är oklart varför strömmen har bröts i det krigsdrabbade landet.

Elen rapporterades vara nere i de flesta distrikten enligt den statliga nyhetsbyrån SANA. Under eftermiddagen har tekniker arbetat med elavbrottet och enligt regeringskällor ska elen vara återställd vid midnatt lokal tid.

Sveriges Radios korrespondent Katja Magnusson befinner sig i Syrien och säger att elen verkar vara tillbaka i delar av Damaskus men hon märkte av elavbrottet.

– Hela Damaskus verkar sakna el. Bara butiker och hotell med generatorer har elektricitet, sa hon tidigare under dagen till SVT Nyheter.

Även internet har legat nere

SANA rapporterar att internet delvis legat nere under dagen men har börjat fungerat igen. 

Strömavbrott har varit vanliga under det fem år långa kriget i Syrien. I de flesta delar av landet är strömmen bara tillgänglig några timmar per dag, eller inte alls. Men det är ovanligt att hela landet drabbas samtidigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.