Foto: TT

Hemlig rysk plan avslöjad

Uppdaterad
Publicerad
Det fanns en hemlig rysk plan att ta över Krim och östra Ukraina innan Ukrainas förre president Viktor Janukovytj flydde landet för ett år sen. Det uppger den ryska tidningen Novaja Gazeta, som kommit över hemliga dokument.

I dokumenten kan man läsa hur det ryska övertagandet av östra Ukraina enbart har ekonomiska orsaker, det finns inget om stöd för ryskspråkiga ukrainare, uppger Sveriges Radios Ekot.

– Motivet, vårt land riskerar inte bara förlora kontrollen över den ukrainska energimarknaden, men värre ändå är förlusten av kontroll över gastransporter via Ukraina till EU-länder. Planen utvecklades inom presidentadministrationen i Kreml mellan 4 och 12 februari, redan före expresident Janukovytjs flykt, säger Dmitrij Muratov, chefredaktör för Novaja Gazeta, enligt Ekot.

– Då för drygt ett år sedan skulle vi sett scenariot i Ukraina som fantastiskt otroligt att det fanns en plan att överta både Krim och Donbass. Nu har allt i planerna i princip genomförts, säger Muratov vidare.

I dokumenten anges en av arkitekterna bakom planen vara oligarken Konstantin Malofejev, vän till separatistledaren Alexander Borodaj. I planen kan man läsa om hur informationskampanjer för ”den ryska saken” ska läggas upp. Det står också, enligt Ekot, att övertagandet kommer att bli dyrt, men i längden vara en vinst för Ryssland.

Noggrant planerat

Gudrun Persson, Rysslandsexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, är inte förvånad.

– Man går inte in och annekterar ett annat lands territorium om det inte är noggrant planerat. Samtidigt har jag svårt att bedöma hur autentiskt det här dokumentet är och vilken roll det har spelat, säger Gudrun Persson till SVT Nyheter.

Novaja Gazeta har tidigare varnats av den ryska censurmyndigheten Roskomnadzor efter en publicering och efter ytterligare en varning kan myndigheterna stänga tidningen.

– Jag tycker att det är modigt av dem att publicera det. Redaktionen har ju också tidigare utsatts för överbelastningsattacker, säger Gudrun Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet