Tham Luang-grottorna i Thailand, där de tolv pojkarna och deras fotbollstränare var instängda. Foto: TT

Historiska grottan öppnar för första gången sedan pojkarna räddats

Uppdaterad
Publicerad

Tham Luang-grottan öppnas nu för första gången sedan det thailändska fotbollslaget fångats i 17 dagar av en översvämning. Tusentals ville besöka grottan på öppningsdagen.

I juli förra året följde världen dramat där tolv personer, en fotbollstränare och hans spelare, fastnade i en översvämning i Tham Luang-grottan i Chiang Rai-distriktet i Thailand. I går, fredag, öppnades grottan för turister för första gången sedan händelsen. Det rapporterar Bangkok Post.

Talespersoner för Tham Luang Khun Nam Nang Nons nationalpark säger att det var cirka 2 000 personer på plats för att få en chans att få komma in i den nu världsberömda grottan. Men bara 20 personer i taget fick besöka grottans första kammare.

En dykare förlorade livet

Fotbollslaget och deras tränare fångades i grottan den 23 juni 2018 på grund av att kraftig nederbörd fick delar av grottan att svämma över. De var fast inne i Tham Luang i 17 dagar.

Räddningsaktionen krävde 90 dyk och fick stor internationell uppmärksamhet. En dykare förlorade livet.

Locket på – får inte prata med medier

Sedan pojkarna räddades har de thailändska myndigheterna förbjudit dem och deras familjer från att prata med medier utan tillstånd.

Pojkarna har barnomsorgspersonal med sig vid alla offentliga framträdanden, och för de som vill intervjua dem krävs att de genomgår en utförlig kontroll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.