John Smith, en 30-årig kopimaskinsreparatör, räddade drygt 30 liv innan han träffades i nacken av en kula. Nu hyllas han som en hjälte. Foto: Heather Long/The Washington Post

Reparatören John Smith, 30, räddade 30 personer – sköts i nacken

Uppdaterad
Publicerad

Reparatören John Smith, 30, befann sig mitt i folkmassan i Las Vegas när skotten regnade ner från 32:a våningen på Mandalay Bay Casino. Han hann rädda drygt 30 människor innan han själv träffades av ett skott i nacken.

– Jag kanske måste leva med den här kulan för resten av livet, säger han.

John Smith var på countryfestivalen, Route 91 Harvest, tillsammans med nio släktingar, för att fira brodern, Louis Rusts 43:e födelsedag. Rust, ett stort countryfan, hade varit på festivalen tidigare år, och hade bland annat med sig sina tre döttrar.

LÄS MER: Masskjutning i Las Vegas: Detta vet vi

När skotten från automatvapnet började trodde Smith först att det var fyrverkerier. Men när artisten Jason Aldean flydde scenen i panik och ljusen släktes förstod han vad som pågick.

Separerades från släkten

Han berättar för The Washington Post att han först sa till alla nio släktingar att hålla händer och springa tillsammans. Men då utbröt panik i folkmassan, och han separerades från familjen.

Smith sprang sedan mot scenen för att leta efter dem, och då såg han hur människor hukade bakom bilar. Folk var så rädda att de inte visste vad de skulle göra.

Då började han ropa, ”Aktiv skytt, aktiv skytt! Vi måste springa!” .

LÄS MER: De sköts till döds på festivalen i Las Vegas

Han tog tag i folk och sa till dem att följa efter honom medan han sprang mot en handikapp-parkering i riktning mot flygplatsen McCarran International. Där tog de skydd bakom en rad bilar.

– Jag ledde folk bort. Man hörde skotten, det lät som om det kom från hela Las Vegas Boulevard, säger Smith.

Träffades av kula i nacken

Ett par unga tjejer var inte helt skyddade bakom bilarna. Då ställde han sig upp och rörde sig mot dem för att säga till dem att lägga sig på marken. Då träffades han av en kula i nacken.

– Jag kände ingenting i nacken. Det började hetta till i min arm, säger Smith när The Washington Post intervjuade honom på sjukhuset Sunrise Hospital på måndageftermiddagen, lokal tid.

LÄS MER: Demokrater kräver skärpt vapenlag efter Las Vegas-dådet

Han vaknade med ett brutet nyckelben, ett knäckt revben och en skadad lunga. Och en kula i nacken, som läkarna valde att lämna kvar för att inte orsaka ytterligare skada.

– Jag kanske måste leva med den här kulan för resten av livet, säger Smith.

Smith räddades av vad han tror var en polis som inte var i tjänst som körde honom till sjukhuset.

”Ingen förtjänar att dö”

Senare återförenades Smith med sina släktingar, som hade lyckats fly från platsen oskadda.

TV: Dödligaste skjutningarna i USA i modern tid

Under det senaste dygnet har Smith hyllats som en hjälte på sociala medier, och hans bild har delats över 100.000 gånger på Twitter.

– Jag ser inte på mig själv på det sättet. Jag hade velat att andra hade gjort samma sak för mig. Ingen förtjänar att dö på en countryfestival, säger Smith.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.