Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regionalt CDU-samarbete med AFD tros ligga bakom Kramp-Karrenbauers väntade avgång. Foto: TT

ANALYS: ”Högernationalister fick Merkels kronprinsessa på fall”

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Förbundskansler Angela Merkel förlorar sin favoritkandidat som efterträdare och hennes Kristdemokrater står utan partiledare när Annegret Kramp-Karrenbauer väljer att avgå. Men det är högernationalisterna AFD som egentligen står i centrum.

Ingrid Thörnqvist

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Det var en triumf för förbundskansler Merkel när Annegret Kramp-Karrenbauer blev vald till ny partiordförande av CDU-kongressen för drygt ett år sedan. I korten låg att AKK, som hon kallas, skulle kunna bli CDU:s kanslerskandidat vid nästa val 2021, då Merkel planerar att lämna politiken.

Men Kramp-Karrenbauer har inte lyckats ge en nytändning åt det kristdemokratiska parti som får vikande opinionssiffror tillsammans med sina partners Socialdemokraterna, SPD,  i regeringskoalitionen.

Förluster för regeringspartierna

De senaste delstatsvalen har inneburit förluster för CDU och SPD och framgångar för De Gröna och för högernationalistiska AFD, Alternativ för Tyskland.

Det är AFD som nu orsakat en politisk jordbävning i den lilla delstaten Thüringen. AFD gjorde överraskande gemensak sak med CDU och röstade fram en liberal regeringschef. Den röd-röd-gröna koalition som skulle ta rodret stod med tappade hakor och långa näsor.

”Oförlåtligt”

Även det politiska etablissemanget i Berlin togs på sängen av den politiska finten i Thüringen.

Kansler Merkel kallade det hela för ”oförlåtligt” och Annegret Kramp-Karrenbauer fick kasta sig i väg till Thüringen för att läxa upp partivännerna för deras samarbete med AFD. Hon lyckades inte med uppgiften och det anses vara en av orsakerna till hennes avgång.

AFD utanför makten?

Hittills har CDU inte velat samarbeta med AFD, som får allt mer väljarstöd, framförallt i östra delen av landet.

I det starka kristdemokratiska fästet Sachsen fick AFD rekordhöga 27,5 procent av rösterna vid senaste valet.

Allt oftare tvingas de andra partierna ställa sig frågan om hur länge de kan hålla AFD borta när partiet representerar allt större väljargrupper? Det alltmer fragmentiserade partilandskapet kräver koalitioner.

Särskilt i östra delen av landet tappar både det traditionella vänsterpartiet Die Linke röster till AFD, men även CDU och SPD.

Väckarklocka

Thüringenvalet har blivit en väckarklocka på riksnivå. Inom CDU måste man börja leta efter den lysande stjärna som ska kunna bli kandidat till kanslersposten. Maktkampen kan bli en uppslitande strid som också kommer att handla om vilken hållning partiet har gentemot AFD. Likheterna med den politiska situationen i Sverige är alltmer slående.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.