”Min mamma ringer från Syrien och gråter” berättar Yasmine. Foto: Johny Karam

Hon flydde Afrin – men familjen är kvar: ”Min mamma ringer och gråter”

Uppdaterad
Publicerad

Yasmine Kanaan flydde från Afrin när striderna började. Nu växer oron för att konflikten i nordöstra Syrien eskalerar efter att miliser trogna den syriska regeringen gått in i området.

Yasmine Kanaan håller hårt i sin mobiltelefon och lägger den inte ifrån sig. När den plingar till söker hon bekräftelse på att hennes familjemedlemmar är vid liv.

– Just nu finns ingen täckning i Afrin. Min syster berättade tidigare idag att området bombas, säger hon.

Syrienkriget

Bor i ett garage

För en dryg månad sedan inledde Turkiet sin offensiv mot den kurdkontrollerade enklaven Afrin i nordöstra Syrien. Minst 94 civila har dödats och tusentals människor har flytt sina hem under striderna.

Yasmine lämnade sitt hem tillsammans med sin make och sina två små döttrar när striderna började i januari.

Nu bor familjen i ett garage i Syriens grannland Libanon. Men Yasmines systrar, brodern och hennes föräldrar är kvar i Afrin. Efter att en vattenanläggning i området bombades av Turkiet är familjen utan vatten.

– Vår by bombades. Flera släktingar till oss har dödats. Nu har flera i familjen samlats hemma hos mina föräldrar eftersom det verkar säkrast hemma hos dem just nu, säger hon.

Assad gick in i området

Turkiet ser den kurdiska YPG-milisen i Afrin som terrorister med band till den terrorstämplade PKK- gerillan i Turkiet.

Men samma YPG-milis ses av USA som en viktig allierad i kampen mot Islamiska Staten (IS) i Syrien.

När styrkor lojala med Syriens president Bashal al-Assad gick in i området igår ökade oron för att konflikten i området vidgas, och spänningen stiger mellan Turkiet och regeringen i Damaskus.

Kort efter att pro-Assadstyrkor gått in i Afrin kom de första uppgifterna från statlig syriska medier om att turkiska stridsflyg bombat områden i närheten av konvojen.

Har inte kunnat sova

Enligt den kurdiska YPG-milisen bombade turkiska plan en stad i Afrin i dag – samtidigt sägs att fler styrkor lojala med Damaskus anlände till området för att stödja kurderna.

För Yasmine Kanaan och hennes familj har en ny vardag på flykt börjat i garaget i Bekaadalen i Libanon. Flera kurdiska familjer har kommit till området och barnen har börjat lära sig arabiska för att kunna gå i libanesisk skola.

För Yasmine och hennes familj har de ett nytt liv på flykt i Libanon. Foto: Johny Karam

– När jag talar med min mamma så gråter hon. Jag har själv inte kunnat sova sedan striderna inleddes. Jag tänker på min familj och vet inte vad som kommer att ske, säger Yasmine Kanaan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet