Det är 40 grader varmt och luften i tältet står stilla. Rahma och barnen kämpar för att ta sig tillbaka till ett normalt liv, och nu tar familjen en dag i taget. Foto: Niclas Berglund, SVT

Hon lever som utstött – ”jag är ingen terrorist”

Uppdaterad
Publicerad

Utstötta och avskydda lever tusentals familjer i Irak utpekade som IS-sympatisörer. Det är kvinnor och barn som utan hjälp från omgivningen försöker att klara sig i ett krigsdrabbat land. Männen i familjerna har slagits och dödats i terrorns tjänst.

Ensam släpar Rahma på en 25 kilo tung vatten dunk. Runt om henne tittar männen i flyktinglägret Khazer utanför Mosul på. Ingen rör en min eller tänker ens tanken på att hjälpa den 20-åriga änkan.

– När jag berättade att jag var en IS-kvinna, började många att hata mig här. De ser ner på mig, fryser ut mig och talar illa om mig, berättar Rahma Ubaidi.

Terroriströrelsen IS

De mest religiösa anslöt sig till IS.

Familjerna till de dödade IS-krigarna lever i IS-stämplade tält Foto: Niclas Berglund, SVT

Rahma och hennes tre små barn lever i ett speciell område av flyktinglägret. Bland de dammiga vägarna finns flera tält som har en IS-stämpel över sig – trots att kvinnorna inte haft någon chans att hindra sina män från att sympatisera med och slåss för IS.

– Alla som var religiösa gick med IS. Flera av våra grannar övertalades också att bli en del av dem. Jag var oerhört rädd. Varje dag, berättar Rahma.

Fick månadslön och ett automatvapen

De bodde i gamla stan i Mosul. Åren under IS våld vara svåra. Hennes man drogs med tiden närmare och närmare IS och drömde om ett kalifat. En dag anslöt han sig, fick en månadslön och ett automatvapen.

– Jag stöttade aldrig IS och stod aldrig bakom deras hemska krav. Vi befann oss i ett osynligt fängelse, men i vår kultur lyssnar inte männen på sina kvinnor. Jag kunde ingenting göra, säger Rahma

Det är 40 grader varmt och luften i tältet står stilla. Rahma och barnen kämpar för att ta sig tillbaka till ett normalt liv, och nu tar familjen en dag i taget. Foto: Niclas Berglund, SVT

Dog i en amerikansk bombattack

En dag närmade sig de amerikanska stridsplanen på låg höjd. Hennes man hade , trots svåra motgångar, talat om att kalifatet var nära. Timmar senare träffades han av en av de amerikanska bomberna. Kort därefter flydde Rahma och hennes tre barn ut från Mosul.

– Jag sörjde på ett märkligt sätt. Vi avskydde ju det han gjorde, men ändå. När jag förstod att han dödats tog jag mina barn och lämnade vårt hem.

Straffas av omgivningen

I dag lever familjen ett ensamt och svårt liv i flyktinglägret. Få talar med dem. Ingen hjälper Rahma. Hon hoppas få kontakt med någon av släktingarna, som ska finnas någonstans i området. För på sikt klarar hon sig inte ensam med de små barnen. Lille Saliman är dessutom svårt undernärd och på väg mot ett sjukhus när vi möter Rahma.

Rahmas son är kraftigt undernärd och blir förd till sjukhus när vi besöker dem i deras tält i flyktinglägret. Foto: Niclas Berglund, SVT

– Vi klarar inte det här längre. Jag har inte gjort de här människorna någonting. Varför ska vi, en liten ensam familj straffas så här?

Familjen har det svårt i lägret utanför Erbil, alla vet att de är en IS-familj och de får klara sig själva. Foto: Niclas Berglund, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet