I ett tiotal kinesiska städer har vägarna in och ut begränsats. Foto: EPA/TT

Hongkong ställer in nyårsfirande – skolorna hålls stängda

Uppdaterad
Publicerad

Nu vidtar även Hongkong åtgärder för att hindra spridningen av det nya coronaviruset. Bland annat hålls skolorna stängda fram till mitten av februari. Ytterligare 15 dödsfall med koppling till viruset har bekräftats i den kinesiska provinsen Hubei.

Hongkong kommer att ställa in det officiella firandet av det kinesiska nyåret med anledning av utbrottet av coronaviruset, meddelade stadens ledare Carrie Lam på lördagsförmiddagen. Dessutom kommer skolelever som nu är på lov att hållas hemma fram till 17 februari och alla officiella besök till fastlandet ställs in för att hindra spridningen av coronaviruset. Tåg och flyg från Hongkong till Hubeis provinshuvudstad Wuhan stoppas.

Från och med imorgon stoppar även huvudstaden Peking alla långfärdsbussar till och från andra provinser.

Över 40 döda

Sammanlagt ska nu 41 personer ha dött i samband med utbrottet i Kina. Utöver de 15 personer som avlidit till följd av viruset ska också 180 nya infektioner ha bekräftats i provinsen Hubei, skriver nyhetssajten Bloomberg.

Totalt 1 287 personer har konstaterats smittade av viruset i Kina, skriver nyhetsbyrån AP.

Ont om utrustning

Smittan har spårats till en marknad i Hubeis provinshuvudstad Wuhan och staden har satts i karantän för att försöka hejda spridningen. På lördagen berättade de lokala myndigheterna att man har ont om medicinsk utrustning i provinsen. I ytterligare ett tiotal kinesiska städer har vägarna in och ut begränsats.

Flera fall i Frankrike

De första europeiska fallen har bekräftats i Frankrike.

Även Australien, Malaysia, Thailand, Japan och USA har rapporterat sjukdomsfall. I Malaysia har tre släktingar till en smittad man i Singapore insjuknat. De fyra patienterna i Australien ska ha besökt Kina under januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer