Albaniens premiärminister Edi Rama Foto: TT

Hoppet om EU lever i Albanien

Uppdaterad
Publicerad

Premiärminister lovar hårda tag mot korruption.

Albanien sägs vara världens EU-positivaste land.  Efter att ha fått nobben på ansökan om att bli EU-kandidat tre gånger, står hoppet nu till den nye premiärministern som lovar hårda tag mot bland annat den utbredda korruptionen.

– Det är system som är korrupta- inte människor, säger premiärminister Edi Rama i en exklusiv intervju till Aktuellt.  Om en svensk skulle jobba i vårt system så skulle nog han eller hon också vara korrupt.

EU var valfråga

Edi Rama, är konstnär, fd professionell basketspelare och var huvudstaden Tiranas borgmästare i åtta år. I  juni vann hans Socialistiska parti en jordskredsseger över det sittande Demokratiska Partiet. Han gick till val på bland annat att leda Albanien in i EU och att skapa nya jobb.

För Albanien, som är ett av Europas fattigaste länder, skulle ett EU-medlemskap betyda nya jobb, turism och export. Men frågan är vad Albanien skulle kunna tillföra det ekonomiskt sargade och utvidgningströtta EU?

– Vi är en naturlig del av Europa, svarar premiärminister Edi Rama.

EU-möte snart

Det handlar om ett fredsprojekt och ett ekonomiskt projekt där det vore fel att utesluta tex Albanien.

– Vi är redo för EU, fortsätter han.

Frågan nu är om EU är redo för Albanien. I nästa vecka samlas alla EU-ledare för att diskutera frågan på Europeiska Rådets topppmöte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer