Hotats och misshandlats – i sin kamp för barnen

Publicerad

Kailash Satyarthi – kanske inte ett lika känt namn som Malala Yousafzai. Men en man som verkat under flera decennier för barns rättigheter i Indien, och som är välkänd i sitt hemland. Han har hotats, misshandlats, och hungerstrejkat. I dag fick han ta emot Nobels fredspris.

”Idag skrivs historia när en hindu och en muslim, en indier och en pakistanier får dela på Nobels freds pris, skriver Times of India.

I indiska medier trängs nyheten om Nobles fredspris med rapporteringen kring striderna mellan Indien och Pakistan i Kashmir.

Att Noblekommiten på detta sätt försöker att väva samman de två länderna som varit i krig med varandra flera gånger, noteras av flera analytiker.

Har arbetat under flera decennier

Till skillnad från den globalt välkända Malala från Pakistan har Kailash Satyarthi arbetat för barns rättigheter i Indien under flera decennier. Genom sin organisation Bachpan Bachao Andolan har han lett protester och aktioner för att förhindra barnarbete.

Liksom många andra indiska människorättsaktivister verkar han i Mahatma Gandhis anda, en tradition som förespråkar icke våld för att nå förändring.

Trots att barnarbete är förbjudet i Indien finns alltjämt miljontals barn i fabriker och enklare jobb på te-serveringar och i välbärgade indiers hem. Förutom att förhållandena ofta är omänskliga förhindrar arbetet dessutom barnen från att gå i skolan.

I Indien är 60-åriga Kailash Satyarthi en välkänd aktivist som fått mycket uppmärksamhet – bland annat när hans organisation lyckades utföra en räd mot en textilfabrik utanför New Delhi, som anställt omkring 100 barnarbetare.

”En ära för alla barn som lider under slaveri”

Hittills har organisationen befriat runt 80.000 barn som befunnit sig i olika former av slavarbete, ofta med hjälp av tips via ett nätverk av frivilligarbetare. Kailash Satyarthi har hotats och misshandlats för sitt arbete och har även hungerstrejkat i samband med befriandet av barnslavar som hölls fångna på en cirkus.

I en intervju med The Times of India har Kailash Satyarthi tidigare sagt att han ser sig som en vän till barnen, inte som en räddare. Enligt honom finns mycket inspiration att hämta hos unga.

Han tycker vuxna kan lära sig av deras lekfullhet och uppriktighet. I dag säger Kailash Satyarthi tv-kanalen CNN-IBN:

– Det är en ära för alla barn som lider under slaveri, barnarbete och trafficking

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobel 2014

Mer i ämnet