Allt talar för att Meng Wanzhou finanschef för teknikjätten Huawei uvisas till USA, där hon riskerar ett långt fängelsestraff efter anklagelser om att ha brutit mot amerikanska sanktioner mot Iran. Foto: Alexander Bibik/Reuters

Process inledd att lämna ut Huawei-chef till USA

Uppdaterad
Publicerad

Kanada inleder som förväntat en process om att lämna ut Meng Wanzhou, finanschef för den kinesiska teknikjätten Huawei, till USA. Avgörandet vilar nu i händerna på statsåklagaren, i rättegångsförhandlingarna som börjar på onsdag.

Meng Wanzhou, dotter till företagets grundare, misstänkts för att ha brutit mot USA:s sanktioner mot Iran efter anklagelser om försäljning av amerikansk teknikutrustning till landet.

”I dag har det kanadensiska justitiedepartementet utfärdat en formell fullmakt gällande inledandet av en process för ett utlämnande i fallet Wanzhou”, skriver landets justitiedepartement i ett meddelande, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Huaweis finanschef vistas i husarrest sedan hon greps förra året under en mellanlandning i Vancouver.

Grund för utvisning

På onsdag väntas Meng Wanzhou infinna sig i rättssalen, tillsammans med sin pappa Ren Zhengfei, enligt nyhetsbyrån AFP.

Åklagaren kommer då att presentera bevisen som anses ligga till grund för en utvisning. Kanada meddelar även att statsåklagaren ska ha ett sista ord i rättens utfall, gällande huruvida Meng Wanzhou ska lämnas över till de amerikanska myndigheterna eller inte.

Kinas ambassad i Kanada säger i ett uttalande att man är ytterst missnöjd och motsäger sig beslutet. De kallar det för politisk förföljelse.

Ändrat straff

Efter gripandet av Meng Wanzhou har Kina ändrat ett fängelsestraff till dödsstraff för en kanadensisk medborgare som sitter dömd för narkotikasmuggling. Bedömare menar att agerandet är ett försök från Kina att utöva påtryckningar på den kanadensiska regeringen att släppa Wanzhou, rapporterar The Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.