Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varning för obehagliga bilder. Protester har hållits i 32 ryska städer – över 700 uppges gripna. Foto: AP/TT

Hundratals gripna efter nya protester i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen tog invånare över hela Ryssland återigen till gatorna för att demonstrera mot den mobilisering som inletts i landet.

Över 700 personer uppges ha frihetsberövats i samband med protesterna.

Rapporterarna om gripna demonstranter kommer från sammanlagt 32 städer, från Sankt Petersburg i väst till Sibiren i öst. Detta enligt den ryska oberoende människorättsorganisationen OVD-info som bevakar demonstrationerna.

– Jag ser det som min plikt att uttrycka mina åsikter. Folk tror inte att det finns många av oss, men det gör det, säger en demonstrant vid namn Anton till tjeckisk tv i Moskva.

Kriget i Ukraina

Flest gripna, över 300 stycken, finns enligt organisationen i huvudstaden. Bilder från Moskva visar hur människor med våld släpas bort av kravallutrustad polis.

Ett annat klipp som fått stor spridning i sociala medier visar hur en rullstolsburen kvinna med amputerat ben håller upp en skylt med orden ”Vill ni bli som jag?”, varpå hon omringas av polis som sliter skylten ur hennes händer.

Riskerar fängelse

Även tidigare i veckan har stora demonstrationer utbrutit i Ryssland till följd av mobiliseringen. I onsdags, samma dag som Putins order utfärdades, greps över 1 000 demonstranter, enligt OVD-info.

I samband med att protesterna tog form gick Moskvas åklagarmyndighet ut med en varning för att organisering av – eller deltagande i – protester kan leda upp till 15 års fängelse, rapporterar AP. Flera stora nyhetsbyråer rapporterar också om att personer som demonstrerat själva ska ha fått inkallningsordrar medan de suttit i polisens förvar.

Se bilder från den ryska polisens ingripanden mot demonstranterna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet