Syrisk familj förbereder sig på att fly från byn Kafr Nuran i provinsen Aleppo. Foto: AFP/TT

Analys: ”Hundratusentals barn på flykt i Idlib”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

700 000 civila har tvingats på flykt efter att syriska regeringsstyrkor trappat upp offensiven i syriska Idlib. Hälften av dem är barn, uppger FN.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Syriska regeringsstyrkor har nu tagit kontroll över nästan hela den strategiskt viktiga motorvägsträcka som knyter samman landets största städer Damaskus och Aleppo.

Samtidigt stiger risken för en militär konfrontation mellan syriska och turkiska trupper. Den upptrappade bomboffensiven fortsätter och under måndagen dödades fem turkiska soldater i Idlibprovinsen. FN uppmanar till eldupphör, men i dagsläget ser ett eldupphör avlägset ut.

Syrienkriget

”Humanitär katastrof”

Situationen i Idlib har beskrivits som en humanitär katastrof, och som helvetet på jorden. Tre miljoner civila lever klämda mellan jihadister och de syriska och ryska bombattacker som trappats upp de senaste veckorna. Enligt FN har 700 000 civila i området tvingats på flykt sedan december.

De flyr norrut mot den turkiska gränsen. Men gränsen är stängd, och Turkiet som redan har 3,6 miljoner syriska flyktingar i landet vill till varje pris förhindra en ny flyktingvåg. Samtidigt visar den humanitära krisen i Idlib inga tecken på att avta. Väderförhållandena har försämrats och de som nu flyr söker skydd mot kyla och regn i tält och under presenningar. 

”I kläm mellan regimstyrkor och jihadister”

Idlib är det sista området i Syrien som kontrolleras av den väpnade oppositionen till regeringen i Damaskus. Jihadistgruppen Hayat Tahrir al Sham som dominerar området har band till al-Qaida. Här finns också rebellgrupper som är lojala med Turkiet. 

Striderna i Idlib hotar den sköra överenskommelsen mellan Turkiet som stödjer den väpnade oppositionen i Syrien, och Ryssland som spelat en avgörande roll för att vända kriget till den syriske presidenten Bashar al-Assads fördel. Efter att åtta turkiska soldater dödades av syriska regeringsstyrkor i förra veckan varnade Turkiets president Ryssland för att stå i vägen för hämndattacker. Turkiet uppger att 30 syriska soldater dödades i hämndattackerna, uppgifter som den syriska regeringsarmén förnekar.

Eldupphör knappast troligt

Under helgen har Turkiet förstärkt sin militära närvaro i Idlibprovinsen. 

Konvojer av hundratals turkiska militärfordon har korsat gränsen för att förstärka de turkiska militärposteringar som finns i nordvästra Syrien.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har uppmanat Ryssland att tygla den syriska offensiven. Om inte syriska styrkor dragit sig undan från Turkiets militärposteringar i Idlib vid månadens slut så kommer Turkiet att agera, löd varningen.

Respekt för humanitär lag

Enligt FN har 373 civila dödats i Idlibprovinsen i Syrien sedan den första december 2019. Påven uppmanade igår till respekt för humanitära lagar i Idlib, och sa att rapporterna från provinsen är ”smärtsamma... särskilt förhållandena för kvinnor och barn, människor som tvingas fly undan den militära eskaleringen”.

FN:s Syriensändebud Geir Pedersen kallar situationen för en humanitär katastrof och har uppmanat till ett omedelbart eldupphör.

Men ett eldupphör ser allt annat än troligt ut i nuläget. Syriska regeringsstyrkor uppgav igår att man återtagit mer än 600 kvadratkilometer i Idlib och att offensiven kommer att fortsätta.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Syrienkriget

Mer i ämnet