Sveriges insats i Afghanistan utvärderas – se presskonferensen här. Foto: TT

I Afghanistan är säkerheten antingen dålig eller mindre dålig

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Motorvägen mellan Kabul och Mazar-e Sharif är en viktig transportled in i huvudstaden. Nu ska sträckan delvis vara blockerad av talibanrörelsen. Det är inget bra tecken.

Stefan Åsberg

Utrikesreporter

Säkerhetsläget i Afghanistan beskrivs ofta bara som dåligt eller mindre dåligt. Just nu sprider sig oron i landet efter gårdagens blodiga attack i Kabul och den offensiv som gett talibanerna kontroll över ytterligare områden, norr om Kabul.

Den svaga regeringen fortsätter att prövas runt om i landet och i dag finns det egentligen ingen plats i landet som kan beskrivas som säker.

Tappar landområden

Bildandet av den bräckliga regeringen för två år sedan sammanföll nästan med att hundratusentals utländska säkerhetsstyrkor lämnade landet. Sedan dess har landets ledare Ashraf Ghani och Abdul Dostum mest sysslat med interna maktstrider och inte på något sätt lyckats ena landet eller minska osäkerheten runt om i Afghanistan.

Istället fortsätter regeringen att tappa viktiga territorier till talibanerna.

Ifjol uppger Pentagon att regeringen förlorade ungefär 15 procent av sina landområden till talibanerna och även i år, 2017, fortsätter förlusterna. Visst, det kan låta betryggande att Afghanistan regering fortfarande kontrollerar en bra bit över 60 procent av landets yta, men det är bristen på enighet som är den stora faran.

Svag militär

Målet med den internationella insatsen var bland annat att bygga upp Afghanistans militär. Men fortfarande visar trupperna upp brister – både moraliskt och kunskapsmässigt.

Och förmågan att försvara områden mot hårda attacker anses, av militära bedömare, vara begränsade. I många fall saknar civilbefolkningen förtroende för de styrkor som är satta att slåss för dem. Och förlusterna är stora – inom både militär och polis.

Djävulsk plan

Terroristernas djävulska plan är att fortsätta att angripa välbesökte platser, säkerhetskontroller och symboliskt viktiga platser. De här målen finns oftast i huvudstaden.

När vi besökte Kabul ifjol inträffade tre stora attentat inom loppet av några dagar. Staden var skakad och folk rädda. Det är det kaos som talibanerna tänker fortsätta att skapa för att underminera regeringen ytterligare och fortsätta striden om Afghanistan.

Och när vägen mellan Kabul och handelscentret Mazahr-e Sharif blockeras innebär det inte bara att tusentals människor stängs inne i sina hem. Det innebär också att mat, bensin och viktiga militärtransporter inte längre når Kabul.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.