I dag avslutas det digitala klimattoppmötet

Uppdaterad
Publicerad

Radarparet Joe Biden och John Kerry har kickstartat klimatförhandlingarna och satt näringslivet i högsäte.

Det menar SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström när hon analyserar vad som kom ut av det digitala klimattoppmötet som avslutades i dag.

På fredagen avslutas den två dagar långa digitala klimatkonferensen som USA:s president Joe Biden har bjudit in till.

Bland de inbjudna gästerna finns stormakter som Kina och Ryssland, ett tiotal europeiska länder, flera ekonomiska tungviktare från Asien och Afrika samt ett antal önationer som i hög utsträckning drabbas av klimatförändringarna.

– Joe Biden och John Kerry har kickstartat förhandlingarna, de lyckades få stormakterna att börja prata med varandra, säger SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström.

USA skärper klimatmål

Hon menar att ett viktigt syfte med mötet för USA:s president Joe Biden och klimatsändebudet John Kerry var att återupprätta landets förtroende och visa att man är intresserad av ett bilateralt samarbete kring klimatfrågor igen.

Under gårdagen uppgav USA att man kommer att skärpa sina klimatmål med sikte på att till 2030 minska landets koldioxidutsläpp med mellan 50 och 52 procent från 2005 års nivå.

Den digitala klimatkonferensen har setts som ett förmöte inför FN:s COP26 i Glasgow i november, och deltagarländerna har bland annat diskuterat arbetet för att nå 1,5-gradersmålet.

Har vitaliserat förhandlingar

Erika Bjerström menar att ett viktigt steg på vägen är att EU, USA och Kina nu har satt ett stoppdatum för olja och kol.

– Om vi hade suttit här för ett år sedan så fanns inte detta. Nu är det en helt ny spelplan, nu pratar faktiskt länder om att sluta använda kol och olja, vilket är precis vad klimatforskarna har krävt, säger hon.

Under klimattoppmötet deltog även företrädare för näringslivet, bland annat var Vattenfalls vd inbjuden.

– Det här är också något som Kerry och Biden har lyckats med, att vitalisera de här ganska saggiga FN-klimatförhandlingarna för att ha en annan spelplan där man bjuder in näringslivet, säger Erika Bjerström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.