Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT fick följa med hem till lantbrukaren Kanti Dhanjibhai Patel och hans dotter Hina Ben Patel som bor i den första indiska by som helt drivs solceller. Foto: Malin Mendel

Indien en nyckelspelare på klimatmötet COP27 i Egypten

Uppdaterad
Publicerad

Indien förväntas ställa tuffa krav på finansiering för att ställa om till förnybart i den takt som krävs. Men också ersättning för förluster som redan i dag drabbar Indien i samband med klimatkatastrofer.

Extrem hetta med nästan 50 grader, skyfall, cykloner, torka, och översvämningar. Enligt den indiska miljöorganisationen Center for Science and Environment drabbas Indien av klimatkatastrofer så gott som dagligen. Nästan 3000 människor har dött och 400 000 hus har förstörts i extremväder bara de senaste nio månaderna.

Indien har också tvingats ställa in risexport, då skördar förstörts. Kostnaderna för den här typen av förluster i Indien var 87 miljarder dollar år 2020, enligt en rapport från World Meteorological Organization.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Krav på kompensation

På COP27 i Egypten förväntas Indien därför kräva att de rika länderna, som till största delen orsakat klimatförändringarna, är med och betalar för skador i samband med extremväder.

förra klimattoppmötet i Glasgow förband sig Indien att bli klimatneutralt år 2070. Redan nu går utbyggnaden av solkraft snabbt i Indien, som förbättrat löftet om förnybart till 50 procent år 2030 istället för 40 procent.

Som världens tredje största utsläppare efter USA och Kina, är Indien en nyckelspelare på globala klimattoppmöten. Än så länge är Indiens utsläpp per person mindre än hälften än i Sverige. Men det kan komma att ändras snabbt.

Hög tillväxt och ökat energibehov

Den indiska tillväxten är hög jämfört med andra stora ekonomier och Indien beräknas öka sitt energibehov mest av alla länder de kommande åren. Att bygga ut förnybart i samma takt är en utmaning. Därför förväntas Indien försöka öka summan i den klimatfond som den rika världen ska betala till utvecklingsländerna.

De 100 miljoner som hittills utlovats för bland annat utbyggnad av förnybara energikällor, anses inte matcha kostnaderna, enligt vad som kallas New Collective Quantified Goal on climate finance (NCQG).

Indien kommer även ta upp en helt ny punkt på agendan, Lifestyle for Environment (LiFE). Den indiska premiärministern Narendra Modi, har skapat konceptet som uppmanar världen att gå från slösaktig konsumtion till en mer genomtänkt användning av naturresurser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Mer i ämnet