Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Egypten krävs tillstånd så fort en journalist vill lyfta kameran – hör SVT:s reporter om svårigheterna med att bevaka klimatmötet i klippet. Foto: Gustav Schön/SVT & Peter Dejong/AP/TT

Här är mediernas utmaningar på klimatmötet i Egypten

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen inleds FN:s stora klimatmöte i Sharm el-Sheikh, men att arbeta som journalist i Egypten innebär stora utmaningar.

– Själva FN-mötet COP27 är inte problemet, det är allt utanför det, säger Susan Ritzén, en av SVT:s reportrar på plats.

Efter arabiska våren tog generalen Abdel Fatha el Sisi över makten i Egypten 2013 i en blodig kupp, och leder i dag Egypten med järnhand med hjälp av militären.

Inför årets klimatmöte säger Human Rights Watchs chef för miljö och mänskliga rättigheter i en intervju med SVT att Egypten är ”ett svart hål” när det gäller yttrandefrihet och mänskliga rättigheter.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Sedan kuppen råder i praktiken demonstrationsförbud och yttrandefriheten är begränsad. Tusentals politiska motståndare, människorättsaktivister och journalister har gripits.

Vägen kantas av checkpoints

Inga oberoende egyptiska organisationer har fått ackreditering till COP27, och inne i Sharm el Sheikh har säkerhetstjänsten tagit över kontrollen. Den enda vägen till Sharm el Sheikh kantas av militära checkpoints, och över 60 aktivister rapporteras har gripits bara de senaste två veckorna,

Även internationella medier har strikta regler om vad de får bevaka och sända hem från Egypten. Susan Ritzén är en av SVT:s reportrar på plats i Sharm el-Sheikh under mötet.

– Det är så här i vissa länder med auktoritära styren, Det viktiga är att vi – med de ramar vi har – ändå lyckas skildra händelser och människor och deras villkor på ett rättvisande sätt. Det kommer vi att göra nu också, säger Susan Ritzén.

Hör SVT:s reporter Susan Ritzén om mediernas tre viktigaste utmaningar vid mötet i Egypten i klippet.

Klimatmötet i Sharm el Sheikh 2022 (COP27)

FN:s stora årliga klimatmöte pågår 6-18 november, och samlar rekordmånga – över 45 000 deltagare. Närmare 200 stats- och regeringschefer deltar i högnivåmötet 7-8 november, däribland Sveriges statsminister Ulf Kristersson.

Till årets möte förväntas länderna lämna in mer ambitiösa planer för att begränsa jordens genomsnittliga uppvärmning till 1,5 grad, jämfört med förindustriella nivåer. Hittills har 26 av 193 länder gjort det.

I dag är jordens medeluppvärmning strax över en grad, och det bedöms redan ge effekter i form av rekordkraftiga värmeböljor, torka, skogsbräder, oväder och översvämningar. Vid 2 grader bedöms katastroferna bli kraftigare och mer vanligt förekommande.

Källa: IPCCC, COP27.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Mer i ämnet