Foto: TT

Indien rustar upp sitt försvar

Uppdaterad
Publicerad

Den internationella vapenhandeln ökar, och flödena går främst till Asien. Allra mest vapen importerar kärnvapennationen Indien.

Varje morgon träffas ett 40-tal unga män på byns gemensamma grusplan för att träna inför antagning till den indiska armén.

– Vi springer och styrketränar för att kunna försvara vårt land, säger Subash Kumesh.

Hans vän Pardun Kumar har tränat varje dag det senaste året. För dem, liksom för tusentals andra unga män i hela Indien, är en karriär inom militären ett sätt att komma bort från det gamla bylivet. Men det handlar också om patriotism.

– Vi vill att Indien ska vara ett mäktigt land som USA, och då behövs en stark armé, säger Pardun Kumar.

Upptrappad konflikt med Kina

Indien har världens största armé sett till antalet frivilliga, men Kinas värnpliktsarmé är totalt sett större. I somras stod indiska och kinesiska soldater öga mot öga vid den gemensamma gränsen – beredda på strid.

Relationen mellan de båda kärnvapenmakterna anses vara den sämsta sedan de befann sig i krig med varandra på 60-talet. Den aktuella konflikten handlar om att Kina vill bygga en väg – delvis genom Bhutan som är allierat med Indien. I närheten finns också en mycket viktig transportkorridor för Indien till landets nordöstra delstater.

”Styrande spelar anti-muslimska kort”

Även relationerna till grannlandet Pakistan är frostiga då våldet trappats upp i Kashmir som båda länderna gör anspråk på. Enligt advokat Prashant Bhushan, som specialiserat sig på vapenhandel, beror Indiens försämrade förhållande till grannländerna delvis på den indiska regeringen.

– De styrande spelar sitt anti-muslimska kort för att plocka inrikespolitiska poäng, säger Prashant Bhushan när jag träffar honom på hans arbetsrum i Indiens högsta domstol.

”Vår premiärminister gör rätt”

Indien har gått om Kina vad gäller ekonomisk tillväxt och internationella företag bjuder nu över varandra när Indien rustar upp sitt försvar. Enligt det svenska forskningsinstitutet SIPRI är Indien världens största importör av vapen.

– Vår premiärminister gör rätt i att köpa högteknologiska vapen från andra länder, säger Subash Kumash, innan han springer några varv till på grusplanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.