Foto: TT

Indiens senaste hinder i kampen mot corona: bristen på vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Brist på syrgas och respiratorer har gjort coronasituationen tuff för indierna i kampen mot corona. Nu kritiseras regeringen för att inte ha sett till att ordna tillräckligt stora vaccinmängder, ett problem som kan komma att bestå lång tid framöver och som kan påverka resten av världen.

– Världen kommer inte att vara säker förrän vi alla är det, sade den franska ambassadören i Indien, Emmanuel Lenain.

Coronaviruset har ett fast grepp om Indien. Bristen på syrgas har varit akut ett tag och situationen är desperat på flera platser med överbelagda sjukhus. Så sent som i går avled ett flertal patienter på ett sjukhus i Delhi efter att syrgasen tagit slut, rapporterar lokala medier.

Bland annat Frankrike och Tyskland har skickat medicinsk utrustning och syrgas till Indien. Storbritannien har skickat iväg respiratorer och meddelar att man kommer att skicka ytterligare ett antal inom kort.

– Vi kommer att skicka ytterligare en sändning med 1 000 respiratorer väldigt snart, säger utrikesminister Dominic Raab till BBC.

Få vaccinerade

Nu är även vaccinbristen påtaglig. Färre än hälften av Indiens delstater har kunnat påbörja vaccinering av de som är över 18 år, uppger The Guardian.

Indien öppnade under helgen upp vaccineringen för alla vuxna, men antalet doser är begränsade och de som är under 45 år kan endast registrera sig online.

Experter anser att landet behöver tänka annorlunda kring vaccineringen, speciellt i fattiga områden där alla kanske inte har tillgång till internet.

– Ge vaccin till människor på samma sätt som vi genomför våra polio- och mässlingskampanjer, säger Hemant Shewade, folkhälsoexpert i Bangalore.

Regeringen kritiseras

Regeringen kritiseras nu för bristfällig planering vad gäller vaccindoser för ett land som har 1,3 miljarder invånare.

Indien väntade nämligen med att beställa vaccin till januari 2021, och då beställdes 15,5 miljoner doser. Detta trots att en av världens största vaccintillverkare – Serum Institute of India – finns i landet. Om alla över 18 år i Indien ska vaccineras innan året är slut, behöver 7,5 miljoner personer vaccineras varje dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet