Aruna Shanbaugs död har väckt sorg och ilska i Indien. Foto: AFP/TT

Indiskt våldtäktsoffer död efter 42 år i koma

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskan Aruna Shanbaug fick obotliga hjärnskador efter ett sexuellt övergrepp 1973. Hennes död och livsöde har väckt starka reaktioner i Indien.

En sjuksköterska i Mumbai som våldtogs för över 40 år sedan, och som har legat i koma sedan dess, avled under måndagen, rapporterar indiska nyhetskanalen NDTV.

Det var 1973 som Aruna Shanbaug, som då var 25 år, blev våldtagen på sjukhuset där hon arbetade. Övergreppet var så brutalt att hon fick en oåterkallelig hjärnskada. Ingen person åtalades för våldtäkten.

Våldtäkter i Indien

2011 avslog landets högsta domstol en begäran från författaren och människorättsaktivisten Pinki Virani om att stoppa personalen på sjukhuset där Shanbaug vårdades från att tvångsmata henne. Virani argumenterade även för laglig dödshjälp för Shanbaug, skriver Al Jazeer.

Utbredd våldtäktskultur

Kvinnorättsaktivisten Kavita Krishnan säger att den stora uppmärksamheten som Shanbaugs fall genererade inte har lett till en minskning av sexuellt våld mot kvinnor i Indien.

– Det här fallet säger en hel del om säkerheten för kvinnor på arbetsplatser. Det finns en utbredd våldtäktskultur som bara har blivit värre. Kvinnor har blivit extremt utsatta för våld. Mycket mer behöver göras för att förändra denna kultur, säger Krishnan till Al Jazeera.

Ilska i sociala medier

Aruna Shanbaugs fall har väckt ilska hos den indiska befolkningen och hennes bortgång väckte starka reaktioner på sociala medier som Twitter och Facebook. Bland hyllningarna och vila i frid-önskningarna uttryckte även flera sorg och ilska över det lidande som Aruna utsatts för, delvis på grund av luckor i det indiska rättssystemet. En person twittrade ”Mannen som gjorde det här mot dig, som satte en hundkedja runt din hals och förgrep sig på dig blev inte ens åtalad för våldtäkt”. En annan skrev ”RIP Aruna Shanbaug – våldtäktsoffret Indien aldrig kommer att glömma, och som är en återspegling av Indiens dåliga rättssystem”.

Debatt kring dödshjälp

Hennes död har även väckt en debatt kring dödshjälp och vård i livets slutskede. I sociala medier framgår det att många är överens om att avsaknaden av ”rätten att dö” i Indiens rättssystem förvärrade Aruna Shanbaugs lidande.

Andra betonar att hon blev brutalt våldtagen och sedan var tvungen att leva i ett vegetativt tillstånd i 42 år, eftersom flera kampanjer för dödshjälp ”hölls för döva öron”. Vissa säger att hennes prövning ”alltid kommer vara en skam för Indien”, medan andra är hoppfulla om att hennes berättelse återigen kommer att väcka nytt liv i debatten om dödshjälp, skriver BBC. En twitteranvändare skrev: ”Har mest varit kluven till dödshjälp. Men Aruna Shanbaug fall får mig att vilja ta ställning. Misär bör inte pågå i fyra decennier”.

Aruna Shanbaug blev 68 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldtäkter i Indien

Mer i ämnet