Folket saknar förtroende för sina politiker, här en kvinna som trots allt röstat. Foto: TT

Ingen segrare i valet – 15 miljoner väljare avstod

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Med ett valdeltagande bara kring 40 procent blev helgen en allvarlig markering från Iraks medborgare. Folket saknar förtroende för sina politiker.

Stefan Åsberg

Utrikesreporter

Det beskrevs som landets viktigaste vägval hittills. Ett folkets besked om vilket styre som ska leda det sargade landet in i framtiden, när Islamiska staten äntligen har förklarats besegrad och viktiga beslut om återuppbyggnad och säkerhet ska fattas. Men Iraks folk ser inte att dagens ledare har viljan att förändra. Det går inte att bortse från 15 miljoner väljare valde en tyst protest- istället för att använda den skakiga demokrati som USA gav dem 2003 och utnyttja sin röst.

En uppgiven befolkning

Den sittande premiärminister Haider al Abadi talade i veckan om en historisk dag och det blev det. För aldrig tidigare har så få engagerat sig. 2014 röstade 62 procent av det irakiska folket. Men mitt i det dramatiska läge som landet nu befinner sig i, de stora beslut som ska fattas är det korruptionen som skapat en djup uppgivenhet bland befolkningen. Här kan du köpa dig en plats på universitet, betala för en framskjuten position inom en myndighet och ingen politiker har på allvar försökt att bekämpa korruptionen. Ofta har politikerna själva tagit den största delen av de pengar som flutit ”på sidan om” i Irak.

Folk tvingades att vända vid vallokalerna

Till en del kan det svala intresset visserligen förklaras med tekniska problem. Många väljare hade gamla id-handlingar, som inte längre godkänns och handläggningen för att få nya har varit både lång och dyr. Därför nekades många att rösta när de äntligen kom fram till valurnorna. Dessutom har människor på flykt haft väldigt svårt att ta sig till de vallokaler, där de är registrerade. Framförallt i de sunnimuslimska områdena kring till exempel Mosul, uteblev många väljare- nästan 3 miljoner människor i Irak är ju på flykt i sitt eget land.

Irans inflytande kan öka

Uppgivenheten bland folket är farligast av allt, när det samtidigt finns stora krav på att finna nya ledare- utan känsliga egenintressen och med nya politiska planer för landet. Inom tre månader ska en ny regering formas och ett lågt valdeltagande kan öka inflytande från de sunnimuslimska- och kurdiska partierna. Dessutom kommer Teheran att kunna knyta en svag Irakisk regering ännu närmare sig. Irak är beroende av sitt grannland; ekonomiskt och militärt.

Banden mellan länderna kan nu bli ännu starkare, samtidigt som relationen med USA och Saudiarabien måste upprätthållas. Långa förhandlingar och stor osäkerhet väntar nu här i Irak, när en ny politisk allians ska byggas. Irak har hållit nationens viktigaste val – utan en majoritet av landets väljare.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.