Säkerhetspådraget kring vallokalerna är stort, alla som vill rösta visiteras av militären. Foto: Marco Nilsson, SVT

Misstro och vanmakt när Irak håller val

Uppdaterad
Publicerad

I helgen väljer irakiska folket ett nytt parlament, ett val som anses extremt viktigt av många bedömare. Men skepsisen mot politiker är stor och valdeltagandet ser på lördagskvällen ut att bli mycket lågt. Bara omkring 40 procent, rapporterar SVT:s utsända i Baghdad.

Valet i Irak är det första testet, sedan Islamiska staten besegrades, för en splittrad nation. Men det var inte några långa köer utanför vallokalerna i Baghdad och folket litar inte på att det blir ett rättvist val. 

– Vi är vana vid korruption och jag tror inte det här valet blir något undantag, säger Amina Shaker till SVT.

Redan vid 07.00 på lördagsmorgonen öppnade vallokalen i Sadun, i centrala Baghdad. Utanför den gamla mellanstadieskolan står ett 20-tal tungt beväpnade poliser och alla som skulle rösta visiteras.

Det finns en hotbild mot valet eftersom resterna av Islamiska staten hotat med att bomba vallokaler runt om i landet.

– Vi garanterar säkerheten för alla som tänker komma hit idag. Ingenting får gå fel. Rätten att rösta är vad vår demokrati bygger på, säger valarbetaren Hussein Al Taey.

Tekniska problem 

I ett av klassrummen står bekymrade valarbetare böjda över två av de nya rösträkningsmaskinerna. Något tekniskt fel har inträffat och samma problem rapporteras från flera andra vallokaler. Det här är första gången som Irak inte använder sig av manuell rösträkning. Målsättningen är ett snabbt resultat och att trovärdigheten för valet ska höjas, men tidigare val i Irak har alltid kantats av korruption.

– Jag blev nyligen erbjuden pengar för att sälja min röst, berättar Amina Shuker.

Hon är 59 år gammal och har nu röstat i alla de fyra valen som hållits sedan Saddam Hussein störtades.

– En kvinna erbjöd mig pengar för att köpa min röst. Jag sa att jag inte säljer min heder. Det här röstkortet är betydelsefullt och min uppgift som människa att använda det.

Förnyelse 

Det är rörigt den här morgonen och många människor har gått till fel vallokal. Dessutom ser det ut som att valet inte engagera speciellt många väljare. I alla fall inte på de platser SVT besöker i Baghdad.

Valet är Iraks första prövning sedan Islamiska staten besegrades. Samtidigt är behoven i landet stora. Närmare 100 miljarder dollar krävs för att bygga upp städer som Mosul igen. Dessutom är närmare tre miljoner människor fortfarande på flykt i sitt eget land.

Premiärminister Haider al-Abadi nämns som en storfavorit i valet, men Shia-väljarna är splittrade mellan fem olika partier. Dessutom talar många irakier om behovet av föryngring.

 ­- Om andra röstar som jag – för förnyelse – finns det hopp att vårt land kan enas, säger Amina Saker.

-Men om samma ledare håller sig kvar vid makten, kommer ingenting att förändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.