• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Aktivister utanför CDU-högkvarteret. Foto: TT

Inget koalitionsbeslut på beslutsdagen i Tyskland

Publicerad

Tisdagen kallades beslutsdagen för Tysklands förbundskansler Angela Merkels försök att få ihop en koalition med Socialdemokraterna. Men när tisdagen övergått till onsdag har fortfarande inget beslut meddelats.

Merkel sade på tisdagen att hon var beredd att göra smärtsamma kompromisser, och tonen var optimistisk inför tisdagens samtal.

– Vi har goda skäl att anta att vi når i mål i dag, sade SPD-ledaren Martin Schulz på väg in till förhandlingarna.

Samtalar fortfarande

Sent på tisdagskvällen pågick fortfarande förhandlingar om den eventuella framtida koalitionens ståndpunkt om arbetsmarknads- och sjukförsäkringspolitiken. Just de frågorna gjorde att koalitionssamtalen inte avslutades i söndags som planerat, utan fick två extra dagar.

”Allt annat är orimligt”

Andreas Scheuer, generalsekreterare för CDU:s bayerska systerparti CSU, anser att en ytterligare förlängning av förhandlingarna inte är ett alternativ.

– Vi måste komma fram till en överenskommelse i kväll. Allt annat är orimligt för våra medborgare, sade han på tisdagen till Reuters.

Ännu ett hinder kvartstår om partierna enas. En halv miljon socialdemokratiska medlemmar ska då avgöra om det blir någon koalition. Åsikterna går isär inom partiet där flera är negativa till koalitionen och vill att partiet i stället ska gå i opposition.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet i Tyskland 2017

Mer i ämnet