Foto: TT

Rekord i tyska regeringsförhandlingar

Uppdaterad
Publicerad

Ska de stora partierna i Tyskland äntligen kunna enas om en gemensam plattform för en ny koalitionsregering? Efter rekordlånga förhandlingar bakom stängda dörrar under torsdagsnatten väntar tyskarna i spänning på ett avgörande besked.

I 24 timmar har den senaste tyska maratonförhandlingen pågått. Det anses vara ett tecken på att partierna på allvar och under stor press verkligen försöker komma överens om en rimlig grund att stå på, mer än tre månader efter förbundsdagsvalet.

Presidenten Frank-Walter Steinmeier har manat parterna att ta sitt ansvar.

Stora stridsfrågor

I flera stora frågor står Merkels kristdemokratiska CDU och framförallt systerpartiet CSU långt ifrån den socialdemokratiska uppfattningen.

Socialdemokraterna, SPD vill att höginkomsttagare ska beskattas mer och även i flyktingfrågan skiljer sig synen. SPD vill att asylsökande med uppehållstillstånd ska få rätt att återförenas med sina familjer. CSU vill försämra villkoren för asylsökande.

Ny Europapolitik

SPD har ägnat mycket kraft åt förslag på ett nytt socialförsäkringssystem och vill reformera Europapolitiken.

Många andra områden har diskuterats i detalj för att bygga en stabil grund för de egentliga regeringsförhandlingarna som, enligt planen, ska börja nästa vecka.

Nyval hotar

Om man inte lyckas komma överens är nyval eller en minoritetsregering de alternativ som kvarstår och det vill Angela Merkel till varje pris undvika.

Risken anses stor att det högernationalistiska partiet Alternativ för Tyskland då ökar sin väljarandel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet i Tyskland 2017

Mer i ämnet