Det brinner även i Norge och Finland, men inte lika mycket som i Sverige. Foto: TT

Inte bara Sverige som drabbats hårt av skogsbränder

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara i Sverige som skogsbränderna härjar. Värst drabbat är Grekland där ett 50-tal människor dött i skogsbränder utanför Aten. Men även våra grannländer Norge och Finland har kämpat mot skogsbränder de senaste veckorna. SVT Nyheter har kollat läget utifrån ett urval länders medier.

Skogsbränderna i Sverige har blivit en världsnyhet. Både svenska och ett flertal internationella medier matar allmänheten med information om dem.

Det kan därför vara lätt att glömma att vi inte är ensamma om problemet. Även våra grannländer Norge och Finland har kämpat mot skogsbränder de senaste veckorna även om situationen där nu beskrivs vara under kontroll.

Norge

Södra Norge har de senaste veckorna plågats av flera allvarliga skogsbränder. De senaste två veckorna har södra Norge haft 350 bränder, rapporterar norska radio- och tv-bolaget NRK. Situationen där är däremot under kontroll sedan några dagar tillbaka.

Regnet som kom i torsdags har underlättat situationen. Mindre nya bränder har blossat upp de senaste dagarna, bland annat en precis på gränsen till Värmland. Men de har kunnat släckas snabbt. Det är dock fortfarande stor risk för att fler bränder blossar upp, enligt Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Norges motsvarighet till den svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Den allvarligaste branden i Norge de senaste veckorna var vid Vermundsjøen i Hedmark. Polisen evakuerade där minst åtta hushåll och en kennel med omkring 50 hundar. Situationen är däremot under kontroll sedan några dagar tillbaka, rapporterar NRK.  

Finland

I Finland har man sedan början av sommaren gått ut med varningar för skogsbränder och slagit fast eldningsförbud i flera områden, men situationen har nu lättat tack vare regn.

– Det var värst i maj och början av juni, sen fick vi regn som gjorde att situationen lättade. Om det skulle ha fortsatt vara torrt skulle det vara betydligt värre, säger Cecilia Karlsson på finska meteorologiska institutet till Sveriges Radio.

Den största skogsbranden i Finland de senaste veckorna var i Pyhäjärvi i Egentliga Finland. Den ringades in under torsdagen förra veckan och är nu under kontroll. Branden täckte ett område på 70 hektar och ett tjugotal byggnader evakuerades, rapporterar Svenska Yle.

Danmark

I Danmark har turistön Æbelø stängts till följd av den svåra torkan. Det skulle vara besvärligt för räddningstjänsten att ta sig till ön om det skulle börja brinna och därför har kommunen tagit beslutet om att stänga den. Det rapporterar det danska radio- och tv-bolaget DR.

Övriga världen

Den torra sommaren har även orsakat bränder på övriga håll i världen. I Grekland har nödläge utfärdats sedan flera stora skogsbränder har brutit ut. Omkring 50 personar har omkommit i bränderna och 172 personer vårdas på sjukhus. Hundratals hus och bilar har förstörts.

Enligt brittiska BBC har det brunnit flera gånger i nationalparken New Forest i Södra England.

På USA:s västkust kämpar man i år igen mot bränder, efter flera ovanligt torra år. En av de mest omfattande just nu återfinns i närheten av nationalparken Yosemite, rapporterar CNN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet