Ryssland har tidigare skakats av flera förgiftningsskandaler. Foto: SVT

Inte första gången ryska staten anklagas för förgiftning

Uppdaterad
Publicerad

”En avskyvärd och feg handling – igen!”. Så uttryckte sig EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen när tyska läkare konstaterade att den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj förgiftats – och det är inte första gången världen skakas av en rysk giftskandal.

Ett uppmärksammat fall är förgiftningen av den avhoppade ryske spionen Sergej Skripal och hans dotter i Storbritannien 2018. Polisutredningen pekade ut två personer från den ryska militära underrättelsetjänsten.

För 16 år sedan förgiftades den granskande journalisten och regimkritikern Anna Politkovskaja. Hon insjuknande hastigt och hamnade i koma, men överlevde och fortsatte arbeta som journalist tills hon blev brutalt mördad utanför sitt hem två år senare.

Kreml menar att Ryssland inte fått några bevis på att Navalnyj förgiftats och förnekar att den ryska staten är inblandad.

I videon går det att se tre exempel på tidigare förgiftningsskandaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.