Intensiv start för ny myndighet mot desinformation

Uppdaterad
Publicerad

Nya Myndigheten för psykologiskt försvar startade sin verksamhet vid årsskiftet och har sedan dess haft fullt upp. I och med Rysslands invasion av Ukraina har myndigheten fått lägga annat åt sidan och nästan helt fokusera på rysk desinformation.

Ur det stora informationsflöde som kommer från kriget i Ukraina har myndigheten lagt huvudfokuset på rysk propaganda och desinformation. 

– Vi har ingen anledning att följa ukrainsk desinformation eftersom den inte riktar sig mot Sverige, säger Mikael Tofvesson, operativ chef på Myndigheten för psykologiskt försvar.

Uppdrag att informera regeringen

Enligt Tofvesson har den ryska staten i flera år bedrivit en lågintensiv kampanj som går ut på att misskreditera Sverige.

Myndigheten har i uppdrag att informera regering och andra berörda myndigheter om något sådant pågår och utifrån det ta fram motåtgärder. Därför måste myndigheten nu hålla ständig bevakning på rysk desinformation från kriget, även om ingen riktad kampanj mot Sverige med anledning av invasionen av Ukraina ser ut att pågå just nu.

 – Vi har gått upp i väsentligt högre verksamhet nu för att identifiera det här och vara beredda om Sverige skulle bli en måltavla. Informationsmiljön och situationen just nu är svårbedömd och det behöver vi ha med i beräkningarna. 

Ett frågetecken som finns är hur myndigheten ska undvika att kartlägga eller lägga sig i svenskars åsikter.

Hur ska ni göra om det blir svårt att avgöra var information kommer ifrån? 

– Jag leder det här arbetet och säger till medarbetarna att om det är tveksamt ifall det är främmande makt eller någon som bara yttrar sin åsikt i Sverige eller i annat land – då rör vi det inte, säger Mikael Tofvesson.

Ska leda uppbyggnaden

Förutom att försvara och rapportera Sverige från främmande makt påverkansoperationer, har myndigheten även i uppdrag att samordna andra relevanta aktörer kring och leda uppbyggandet av det svenska psykologiska försvaret. Här har de intensiva första månaderna tagit fokus från just det arbetet, menar myndighetens generaldirektör Henrik Landerholm. 

– Vi har haft fullt upp. Just nu är den tunga balansgången att det operativa tar en hel del tid och kraft från byggandet av motståndskraft och det psykologiska försvarets organisation och samarbetsformer, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.