Ryska myndigheter övervägar att beslagta hundratals flygplan, värda runt 100 miljarder kronor, som leasats från väst. Foto: SALVATORE DI NOLFI / MARIO TAMA / TT

Ryssland kan beslagta flygplan som leasats från väst

Publicerad

Ryska myndigheter övervägar att beslagta hundratals flygplan, värda runt 100 miljarder kronor, som leasats från väst.

– Det är den ryska transportstyrelsen som hotar att nationalisera plan, det vill säga stjäla dem, säger flygexperten Jan Ohlsson.

Ryssar älskar att flyga. Under diktaturen var det få ryssar som fick resa till väst eller till exotiska resmål som Seychellerna och Thailand, det har de tagit igen med råge de senaste decennierna.

Ryssland tillhör nu jättarna på resemarknaden och före pandemin flög bara Aeroflot med dotterbolag runt 60 miljoner passagerare årligen. EU:s och USA:s sanktioner innebär bland annat att västerländska leasingbolag måste avsluta sina affärer med Ryssland senast den 28 mars.

Det finns 980 kommersiella flygplan i Ryssland, 777 av dem är leasade enligt analysföretaget Cirium och majoriteten ägs antingen av irländska eller Bahamas-registrerade företag. Bahamas transportstyrelse har redan fattat beslut om att dra in så kallade luftvärdighetscertifikat för plan som leasats till Ryssland vilket innebär att de nu flyger utan att vara försäkrade.

När sanktionerna nu stryper flyget vill ryska myndigheter förhindra att leasade flygplan lämnar landet, därav hotet om nationalisering. 

Sanktioner biter

När EU och USA införde sanktioner mot ryska intressen drog stora tillverkare som Boeing och Airbus direkt i nödbromsen. Bolagen meddelade att de stoppat teknisk support till ryska flygbolag och leveranser av reservdelar, åtgärder som kan få betydelse för flygsäkerheten berättar Jan Ohlsson.

-Risken finns att de ryska bolagen börja köpa piratkopierade reservdelar, förklarar flygexperten Jan Ohlsson.

Kort efter flygbolagens drastiska beslut bestämde sig bokningsföretagen Amadeus och Sabre att dra ur kontakten till bland annat statliga Aeroflot. En åtgärd med rejäla konsekvenser för de ryska bolagen twittrade Jon Ostrower, chef för flygsajten The Air Current

– Ingen Sabre, inga bokningar. Inga bokningar, inget flygbolag. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.