Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Visselblåsare från Facebook slår larm om att apparna är skadliga för unga människor. Foto: Kallestad, Gorm/TT

Interna dokument visar: Instagram skadligt för unga tjejer

Uppdaterad
Publicerad

Nätjätten Facebooks plattformar kryllar av brister som skulle kunna utgöra en fara för användarna. Företagsledningen är medveten om problemen – men gör lite för att motverka dem. Det konstaterar Wall Street Journal efter att ha granskat interna dokument från företaget.

Nu har Facebook ställts mot väggen i den amerikanska kongressen.

Dokumenten som Wall Street Journal granskat visar på flera brister, enligt tidningen. Det handlar bland annat om hur högprofilerade användare mer eller mindre tillåts bryta mot plattformarnas regler, och om hur ledningen inte agerat när anställda slagit larm om att plattformarna används för trafficking.

Till de mest uppmärksammade delarna i granskningen hör uppgifter om hur den Facebook-ägda plattformen Instagram påverkar ungdomar.

I dokument som sträcker sig bakåt till 2019 konstaterar företagets egna analytiker gång på gång att Instagram har en negativ effekt på tonårstjejers självkänsla, kroppsuppfattning och generella mående.

”32 procent av tjejer i tonåren säger att Instagram försämrar deras mående när de mår dåligt över sin kropp”, går det att läsa i ett av dokumenten.

Samtidigt har Facebook utåt spelat ned riskerna för ungas mående, enligt tidningen.

”Sätter vinst före ungdomars säkerhet”

Det var med bakgrund av detta som Facebook återigen kallades till förhör i den amerikanska senaten på torsdagen. Senatorer från båda partier dröjde då inte med att stämma in i kritiken.

– Nu vet vi att Facebook sätter vinst före ungdomars säkerhet, sade demokraten Richard Blumenthal.

– Det här är era egna efterforskningar. Ni visste att det hände och gjorde inget åt det, sade republikanen Marsha Blackburn gällande anställdas larm om att plattformen används för sexhandel.

Några besked om eventuella åtgärder gavs inte under förhöret. Nästa vecka planerar senatens kommitté att höra en visselblåsare inom Facebook. Möjligtvis rör det sig om den person som läckt dokumenten till Wall Street Journal, skriver AP.

Slår tillbaka mot anklagelserna

Facebook själva slår tillbaka mot både kritiken och Wall Street Journals avslöjande. I senaten representerades företaget av den globala säkerhetschefen Antigone Davis, som menar att tidningen inte sett till helheten.

– Det som man missat i rapporteringen och som vi sett i våra undersökningar är att en majoritet av tonårsflickorna tycker att Instagram hjälper dem, sade hon.

Samtidigt meddelar företaget att de redan vidtagit en rad åtgärder för att skydda sina användare, och att ännu fler är på väg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.