Ett antal personer har samlats utanför New York-flygplatsen JFK för att protestera mot flyktingstoppet. Foto: TT

Irakier stoppade från USA-flygning

Uppdaterad
Publicerad

Gripanden, nekade inresor och uppmaningar om att inte lämna USA. Donald Trumps nya direktiv har redan fått en rad konsekvenser. Bland annat greps två irakier när de landat på JFK-flygplatsen i New York, och en av dem ska ha rest från Sverige.

USA:s nyligen tillträdde president Donald Trump skrev på fredagen under ett nytt direktiv, som tillfälligt stoppar medborgare från sju länder i Afrika och Mellanöstern att resa in i landet. Även syriska flyktingar nekas inresetillstånd under obestämd tid.

Beslutet har fått återverkningar runt om i hela världen.

Svensk resenär gripen

På fredagskvällen greps två irakiska män på John F. Kennedy-flygplatsen i New York, trots att de hade visum för att resa in i USA.

Enligt CNN har den ena av männen rest från Sverige när han kom till USA, den andra mannen reste från Irak. Mannen som reste från Sverige ska vara gift och ha en fru som bor i USA. Hustrun kom till landet som flykting och maken ska också ha fått visum som flykting av USA, enligt CNN. Den andra mannen ska tidigare ha arbetat som tolk åt de amerikanska styrkorna under Irakkriget och fått ett specialvisum efter det.

Den andra av de två männen har nu släppts.

– USA är frihetens land. Amerika är den största nationen, säger han till CNN efter frisläppandet.

Utrikesdepartementet har ännu ingen information om mannen som rest från Sverige och gripits och vilken koppling han har till Sverige.

Kräver att direktiven upphävs

Under lördagen lämnade advokater från flera immigrantorganisationer och medborgarrättsgruppen American Civil Liberties Union in en stämningsansökan till en federal domstol i Brooklyn, med krav på att irakierna skulle släppas. Samtidigt kräver de att Trumps nya direktiv upphävs för personer som har giltiga inresedokument och som befinner sig i samma situation på andra amerikanska flygplatser, skriver Reuters. Röster har höjts för att flyktingstoppet kan vara olagligt och strida mot USA:s konstitution.

På lördagen stoppades fem irakier och en jemenit med giltiga visum från att gå ombord på ett Egyptair-plan i Kairo, som skulle ta dem till New York, uppger flygplatskällor i den egyptiska huvudstaden. I stället hänvisades de tillbaka till sina hemländer, skriver Reuters.

Kaos på flygplatser

På amerikanska flygplatser råder det kaos och det är oklart hur reglerna egentligen fungerar, enligt Trita Parsi som är Irankännare, författare och ordförande i organisationen National Iranian American Council i Washington DC, skriver TT.

– Om du är svensk med iransk bakgrund och har ett visum är det bäst att du inte åker till USA just nu, säger Trita Parsi till P4 Extra.

Det nederländska flygbolaget KLM har vägrat att släppa ombord sju passagerare, från huvudsakligen muslimska länder, på plan till USA efter de nya direktiven, skriver Reuters.

Qatar Airways råder passagerare från berörda länder att ha ett Green card eller diplomatvisum för att resa till USA, skriver AP.

Uppmanas att inte lämna USA

National Iranian American Council har uppmanat iranier med så kallade Green cards, som ger utländska medborgare rätt att leva och bo i USA, att inte lämna landet innan man vet exakt vad som gäller, skriver The Guardian. Amerikanska myndigheter säger att även de med green card kan komma att stoppas, att de kommer att se från fall till fall om de som reser till USA får komma in i landet.

Google rapporteras ha kallat tillbaka hundra anställda till USA, men bolaget har ännu varken bekräftat eller dementerat saken.

Den amerikansk-arabiska antidiskrimineringskommittén ADC och Rådet för amerikansk-islamiska relationer, CAIR, har fått rapporter om att personer med Green cards och andra visum har nekats inresa till USA från flera flygplatser.

Dessutom uppmanar amerikanska immigrationsadvokater klienter som kommer från de berörda länderna att inte lämna USA om de befinner sig där.

Avfärdar en #muslimban

Tolv Nobelpristagare finns med bland de tusentals personer som har skrivit under ett upprop med krav på att Trump slopar flyktingstoppet och tänker om när det gäller det nya direktivet. Enligt uppropet är direktivet diskriminerande samtidigt som det skadar USA:s nationella intressen och splittrar familjer.

På flygplatser runtom i USA protesteras det mot flyktingstoppet och i sociala medier har tusentals skrivit om detta under hashtaggen #muslimban (muslimstopp). Men en Vita huset-talesperson avfärdar till Reuters att flyktingstoppet ska vara riktat mot alla muslimer.

– Många länder med en majoritet av befolkningen muslimer påverkas inte av presidentens beslut, däribland Afghanistran, Malaysia, Oman, Pakistan, Tunisien och Turkiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Inreseförbudet i USA

Mer i ämnet