Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei den 12 oktober. Foto: Irans högste ledares kansli/AP/TT

Iran: 1 000 ställs inför rätta för protester

Uppdaterad
Publicerad

Offentliga rättegångar kommer att hållas i Teheran för över 1 000 personer som tillfångatagits under regimens nedslag mot protesterna i landet, meddelar iranska myndigheter enligt statligt kontrollerade medier.

Enligt myndigheterna ställs personerna inför rätta på grund av deras ”omstörtande handlingar”. De anklagas bland annat för att ha utsatt säkerhetsvakter för övergrepp och satt eld på allmän egendom.

– De som har för avsikt att undergräva regimen är beroende av utlänningar och kommer att straffas enligt lagliga normer, sade Irans juridiske talesman Gholam-Hossein Mohseni Ejei. Han indikerade därmed att vissa demonstranter också anklagas för samröre med utländska regeringar.

Protester i Iran

Teheran har vid upprepade tillfällen, utan bevis, anklagat andra länder för att underblåsa oroligheterna i landet.

Hundratals demonstranter kommer också att åtalas ute i provinserna, för allt från korruption till den vanligt förekommande brottsrubriceringen ”krig mot Gud”, som kan leda till dödsstraff.

De landsomfattande protesterna mot regimen började efter att 22-åriga Mahsa Zhina Amini dött i polisförvar den 16 september. Över 250 människor har dödats av säkerhetsstyrkornas övervåld och 14 000 har gripits, enligt flera människorättsgrupper.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter den 22-åriga Mahsa Aminis död har kraftiga protester ägt rum i Iran. Foto: Stefani Reynolds/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet